aA
Daugiau nei 50 JAV valstybės departamento pareigūnų pasirašė dokumentą, kuriuo reiškiamas protestas prieš šalies vykdomą politiką Sirijoje. Dokumente raginama vykdyti prieš prezidento Basharo al-Assado vyriausybę karinius antskrydžius, rašo BBC.
Barackas Obama
Barackas Obama
© Reuters/Scanpix

Diplomatų teigimu, dabartinis požiūris neigiamai veikia Sirijos opoziciją ir padeda B. al Assadui išlikti valdžioje.

Dokumentą pasirašė 51 vidutinio ir aukšto rango pareigūnas, patariantis Sirijos klausimais. Tai nėra neįprastas reiškinys, tačiau retai tiek daug diplomatų pareiškia nepritarimą Baltųjų rūmų pozicijai. JAV valstybės departamento atstovas teigė gavęs dokumentą, tačiau atsisakė komentuoti jo turinį.

Dokumentas ragina imtis karinių veiksmų prieš Sirijos prezidento B. al Assado vyriausybę, kitu atveju Damaskas nejaus jokio spaudimo derėtis su sukilėliais. Tai atspindi susirūpinimą, kad bendro JAV ir Rusijos taikos proceso žlugimas teikia naudos režimui. Paliaubas pažeidė ir opozicija, ir vyriausybė.

Tačiau B. al Assadas atvirai ignoravo paliaubas, o jo pajėgos, remiamos Irano ir Rusijos kariuomenių, atrodo, ketina atgauti strateginę teritoriją, tarp jų ypatingos svarbos Alepo miestą.

Savo ruožtu Maskva tvirtina remianti antskrydžius prieš džihadistus, neįtrauktus į paliaubas.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, raginęs opoziciją nuleisti ginklus, vis labiau nepatenkintas Sirijos režimo vykdoma politika tuo metu, kai politikas ragina laikytis diplomatijos.

J. Kerry ragino administraciją imtis prieš Sirijos režimą griežtesnių veiksmų, kad priverstų sėsti prie derybų stalo, o šį dokumentą pasirašę diplomatai mano, kad valstybės sekretorius palankiai vertins jų reiškiamą rūpestį.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.