aA
Kalbėdamas apie Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykius buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy praleido „gerą progą patylėti“, ketvirtadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Kiril Čachovskij

Taip jis priminė garsųjį N.Sarkozy pirmtako Jacques'o Chiraco pasisakymą apie Rytų Europą.

Lietuvos ministras sukritikavo N.Sarkozy kalbas apie ES ir Rusijos abipuses sankcijas, socialiniame tinkle pasidalinęs nuoroda į jo pasisakymą Sankt Peterburge vykstančiame Tarptautiniame ekonomikos forume.

„Jau girdėta: gera galimybė patylėti buvo prarasta“, - „Twitter“ paskyroje parašė L.Linkevičius.

J.Chiracas prieš daugiau nei dešimtmetį įgėlė aštuonioms Vidurio ir Rytų Europos šalims, kurios parėmė Jungtines Valstijas dėl karo Irake, sakydamas, kad šios šalys „praleido gerą progą patylėti“.

J.Chiracas Prancūzijos prezidentu buvo 1995 - 2007 metais, N.Sarkozy šaliai vadovavo 2007-2012 metais.

Kalbėdamas apie galimybę Rusijai pirmai nutraukti sankcijas ES ir tikėtis tokio paties atsako iš Bendrijos, N.Sarkozy pareiškė, kad „ranką pirmesnis turi ištiesti stipriausias, o tai yra Rusija ir prezidentas (Vladimiras) Putinas“.

Buvęs Prancūzijos prezidentas teigė, kad jeigu Rusija žengtų tokį žingsnį pirma, ji būtų įvertinta „visame pasaulyje“.

„Jeigu Rusija parodytų šį geros valios gestą, jūs manote, kad Europa neatsakytų tuojau pat? Aš netikiu, manau, kad Europa atsakytų tinkamai, nes jai to reikia“, - sakė N.Sarkozy.

Jis šiuo metu yra Prancūzijos opozicijos lyderis ir Respublikonų partijos pirmininkas.

Sankcijas Rusijai ES įvedė 2014 metais už Krymo aneksiją ir paramą separatistams Rytų Ukrainoje. Savo ruožtu Rusija į tai atsakė embargu maisto produktams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.