aA
Po pykčių dėl lankstinuko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų gretose – neramumai. Partijos centrinio rinkimų štabo narys Jurgis Razma paskelbė stabdantis dalyvavimą štabo veikloje.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Sustabdau dalyvavimą centrinio rinkimų štabo veikloje“, - partijos kolegoms rašė J. Razma.

Išėjimo motyvus jis išdėstė trečiadienį vykusiame prezidiumo narių pasitarime. Pasitarimu jis vadinamas dėl to, kad prezidiumo posėdis dėl dalies prezidiumo narių boikoto neįvyko.

Prezidiumo posėdis, kuris turėjo įvykti trečiadienį, laikomas negaliojančiu, nes į posėdį susirinko tik 9 nariai iš 22. Posėdį boikotavo krikdemų sparno atstovai.

„Aš vidinių partinių dalykų, pasakytų uždarame vidiniame pasitarime nekomentuoju. Prašau atleisti“, - sakė J. Razma.

Neoficialiai teigiama, kad J. Razma taip pasielgė dėl vadinamojo lankstinuko skandalo. Kaip žinoma, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nariai sekmadienį ir pirmadienį reitinguos kandidatus į Seimą, tačiau dėl vidinės agitacijos partijoje kilo nesutarimų.

Prieš reitingavimą partijos nariams buvo išsiuntinėtas politine reklama pažymėtas lankstinukas, kuriame konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis agituoja už 13 kandidatų į Seimo narius. Pats partijos pirmininkas G. Landsbergis sakė, kad lankstinukui buvo panaudoti viešai pasakyti jo žodžiai ir nuotrauka, tik atsiklausta, ar jis su tuo sutinka. Politiko manymu, tai nėra neleistina ar nedraugiška praktika.

Tarp 13 pavardžių: Rasa Juknevičienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Aistė Gedvilienė, Vilius Semeška, Liutauras Kazlavickas, Monika Navickienė, Andrius Navickas, Vytautas Kernagis, Andrius Kubilius, Tadas Langaitis, Dainius Kreivys, Ingrida Šimonytė ir Andrius Vyšniauskas.

G. Landsbergiui – naujas smūgis iš partiečių

Šie politikai laikomi G. Landsbergio šalininkais, tuo tarpu daugelis partijos narių tikėjosi, jog partijos lyderis prieš reitingavimą išliks nešališkas. Juo labiau, kad partijos pirmininkas turi teisę po narių reitingavimo šiek tiek pakoreguoti kandidatų sąrašą, kurį galiausiai tvirtina taryba.

Sąrašo formavimo principai:

- Pirmininkas G. Landsbergis ir pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė nebus reitinguojami, bet užims atitinkamai 1 ir 2 vietas.

- Kandidatų sąrašą reitinguos skyriai dvi dienas vyksiančiame balsavime, bet G. Landsbergis galės šiek tiek jį keisti.

- G. Landsbergis sąrašą galės koreguoti panaudodamas 10 proc. skaičiuojant nuo visų reitingavime atiduotų balsų.

- 20-uke kandidato pozicija negali keistis daugiau nei 5 per vietas.

- Likusiame sąraše kandidato pozicija negali keistis daugiau kaip 10 vietų.

- Vienas kandidatas negali nukristi daugiau nei per 5 pozicijas.

- Galutinį sąrašą tvirtina taryba.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas G. Landsbergis, paprašytas pakomentuoti susidariusią situaciją, atsitvėrė nežinojimo uždanga.

Politikas DELFI sakė akyse neregėjęs J. Razmos pareiškimo dėl pasitraukimo iš rinkimų štabo narių.

„Jokio formalaus pareiškimo dėl pasitraukimo aš nesu akyse matęs ir nesu apie tai girdėjęs. Tai 100 proc. tiesa", - sako G. Landsbergis.

Politikas taip pat nesutiko su teiginiu, kad trečiadienį neįvyko prezidiumo posėdis: jo žodžiais, posėdis įvyko, tik kad trūko narių ir nebuvo kvorumo. Klausiamas, kodėl, jo nuomone, kvorumo nebuvo, G. Landsbergis viską aiškino dideliu politikų užimtumu.

„Kaip aš suprantu, vyksta reitigavimas, todėl daugelis žmonių laiką leidžia skyriuose ir agituoja partiečius. Aš taip esu supratęs ir tą esu girdėjęs. Aš esu supratęs, kad čia gyvybiškai svarbi priežastis, dėl to žmonės pasirengę daug dalykų daryti, kad tik būtų pamatyti. Tai jų teisė", - pusiau juokaudamas, pusiau rimtai sakė G. Landsbergis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.