aA
Prieš 18 metų homoseksualus universiteto studentas Matthew Shepardas buvo sumuštas, kankintas, o galiausiai paliktas mirti pririštas prie tvoros. Lietuvoje viešintys jo tėvai Judy ir Dennisas Shepardai interviu DELFI sakė, kad ir žudynės Orlando gėjų klube – neapykantos prieš homoseksualus ataka, kurią norima pateikti kaip islamiškojo terorizmo aktą.
Matthew Shepardas, nuotr. matthewshepard.org
Matthew Shepardas, nuotr. matthewshepard.org

Šeštadienį eitynėse „Už lygybę“ žygiuosiantys sutuoktiniai tokius renginius prilygina religiniams paradams ir primena, kad homoseksualais gimstama. Kovotojai už žmogaus teises sako, kad didžiausias Lietuvos turtas – jaunimas, kuris šią šalį gali padaryti geresne.

Ketvirtadienį Shepardai savo sūnaus istoriją pasakos renginio „Pride Voices“ metu Lietuvos rusų dramos teatre, o penktadienį dalyvaus dokumentinio filmo ,,Mattas Shepardas yra mano draugas“ peržiūroje bei susitikime su žiūrovais.

Į furgoną įsiviliojo apsimetę gėjais

1998 m. spalį 21 metų Vajomingo universiteto studentas Matthew buvo žiauriai sumuštas, kankintas, galiausiai pririštas prie tvoros ir paliktas mirti. Leisgyvis studentas surastas tik po 18 valandų. Deja, į komą panirusiam vaikinui medikai padėti nebegalėjo – po keturių dienų jis mirė ligoninėje. Matthew nustatyti daugybiniai galvos sužalojimai – kai rado, jo veidas buvo padengtas krauju, išskyrus tas vietas, kur tekėjo ašaros.

Skriaudikai studentą į furgoną įsiviliojo jį sutikę bare ir apsimetę homoseksualais - žadėjo pavežėti. Už žmogžudystę Aaronas McKinney ir Russellas Hendersonas nuteisti kalėti po dukart iki gyvos galvos. Jie nuteisti kaip už paprastą nužudymą, mat nusikaltimas iš homofobiškų paskatų tuomet dar nelaikytas neapykantos nusikaltimu.

Interviu su Judy ir Dennis Shepardais
Interviu su Judy ir Dennis Shepardais
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Ši brutali žmogžudystė sulaukė didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio, žmonės rinkosi į demonstracijas – imta siekti įstatymuose numatyti atsakomybę už neapykantos nusikaltimus seksualinės orientacijos pagrindu. Tam pasiekti prireikė dešimtmečio – 2009 m. vadinamąjį Matthew Shepardo aktą pasirašė prezidentas Barackas Obama.

Sukrėsta sūnaus mirties, motina Judy tapo LGBT teisių aktyviste ir kartu su vyru Dennisu įkūrė M. Shepardo fondą. Po Matthew mirties praėjus 18 metų, šia tema ir toliau kuriami filmai, TV laidos, rašomos dainos ir literatūriniai kūriniai.

Dėl Orlando žudynių turi savo nuomonę

JAV ambasados kvietimu Judy ir ir Dennisas Vilniuje dalyvaus festivalyje „Baltic Pride“. Sutuoktiniai į Lietuvą atvyko po visą pasaulį sukrėtusių Orlando žudynių, kuomet naktiniame gėjų bare nužudyta 50 žmonių, dar apie pusšimtį sužeista.

„Tai ataka prieš įstatymų leidėjus, politikus ir JAV. Tai neapykantos nusikaltimas prieš homoseksualus, bet jie desperatiškai tai bando pateikti kaip Islamo valstybės teroristinę ataką. Tikiuosi, paaiškės ir kiti motyvai, tačiau dauguma nenori suprasti, kad tai neapykantos nusikaltimas prieš gėjų bendruomenę“, – interviu DELFI kalbėjo J. Shepard.

Pasak J. Shepard, po išpuolio JAV visuomenė susivienijusi. Daugelis supranta – taip gali nutikti ir jiems.

Interviu su Judy ir Dennis Shepardais
Interviu su Judy ir Dennis Shepardais
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Jie naudoja religiją neapykantos nusikaltimui įvykdyti“, – apibendrina jos sutuoktinis D. Shepardas. „Negalime leisti pakeisti temos, negalime leisti pamiršti, kad tai buvo gėjų naktinis klubas ir jis pasirinktas taikiniu“, – tęsė Judy, primindama, kad JAV yra tūkstančiai naktinių klubų, tačiau pasirinktas būtent šis.

Judy prisimena, kad kai iš homofobiškų paskatų buvo nužudytas jos sūnus Matthew, Vajomingo valstijoje neapykantos nusikaltimai seksualinės orientacijos pagrindu visiškai nefigūravo įstatymuose. Taigi, sako ji, techniškai sūnaus nužudymo net negalėjai vadinti neapykantos nusikaltimu.

JAV LGBT judėjimas nuėjo ilgą kelią. Viskas prasidėjo 1969 m. „Stonewall“ riaušėmis, kada homoseksualai pasipriešino valdžios vykdomam seksualinių mažumų persekiojimui. 1978 m. nužudytas pirmasis homoseksualumo neslepiantis politikas Harvey Milkas. Praėjusiais metais JAV įteisintos homoseksualių asmenų santuokos, šalyje baudžiama už neapykantos nusikaltimus, tačiau praėjusią savaitę įvykdytos Orlando žudynės. Kaip šiandienos situaciją JAV mato Shepardai?

D. Shepardas homoseksualų kovą prilygina juodaodžių kovai siekiant lygių teisių – nors lygybė įteisinta, tačiau rasizmas neišnyko.

„Niekas nepasikeičia per naktį – reikia švietimo, kantrybės. Jauniems žmonėms tai nekelia problemų, jie turi labiau dėl ko rūpintis – vyksta karai, reikia priimti sprendimus dėl išsilavinimo, karjeros. Tai, su kuo gyveni, jaunimui nėra įdomu“, – pastebi D. Shepardas. Judy priduria, kad kovoti su prietarais nelengva.

Gėjų paradus prilygina religiniams

Šiandien Shepardai keliauja po pasaulį, dirba kartu su Teisingumo departamentu ir Federaliniu tyrimų biuru (FBI). Keliaudami po šalį ir pasaulį, jie kalba apie neapykantos nusikaltimus, LGBT reikalus, patyčias bet kokios grupės atžvilgiu. Pora apkeliavo daugiau nei 20 pasaulio šalių.

Judy Shepard
Judy Shepard
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Kalbame ne tik apie LGBT iššūkius, bet ir įvairovę, kviečiame gerbti ir švęsti žmonių skirtumus, jų dėl to nežeminti“, – aiškino Dennisas. Judy priduria, kad, būdami homoseksualaus vaiko tėvai, ragina kitus tėvus priimti, suprasti savo vaikus ir jiems padėti.

Šeštadienį Shepardai žygiuos eitynėse „Už lygybę“. „Žmonės yra žmonės, reikia nustoti vadovautis stereotipais. Galite nežinoti, kad LGBT yra tarp jūsų vaikų, kaimynų, draugų, bendradarbių. Gali galvoti, kad tokių žmonių nežinai, bet tai netiesa“, – aiškina Judy.

Jos teigimu, žygiavimas – būdas išreikšti savo meilę, buvimas kartu, siekis, kad meilę pripažintų kiti.

„Reikia visur pabrėžti – būti LGBT bendruomenės dalimi nėra pasirinkimas. Tokiu gimstama, tai nulemta biologiškai, nėra taip, kad šiandien būsiu heteroseksualus, rytoj – gėjus, po trijų dienų – translytis. Žmonės turi priimti save tokius, kokie gimė“, – akcentuoja D. Shepardas.

Pasak jo, viešumas edukuoja žmones, ragina kalbėti apie teises. D. Shepardas nemato skirtumų tarp religinių ir LGBT paradų. Pašnekovo teigimu, eitynės „Už lygybę“ – parodymas, kad LGBT žmonės irgi Lietuvos piliečiai ir neturi būti už tai teisiami.

Pyko dėl rūkymo, ne dėl homoseksualumo

D. Shepardas pasakoja, kad per 18 metų nuo jo sūnaus nužudymo JAV sulaukta daug pokyčių. „Vis daugiau šalies vietų suprantama, kad tai kova ne dėl specialių teisių – tai kova už lygias teises piliečiams. Dabar galima tuoktis, įsivaikinti, tačiau vis dar turime problemų, kad viešai prabilęs apie savo orientaciją daugiau nei 30 valstijų gali būti atleistas. Taigi tolesnė kova – baigti diskriminaciją darbo vietoje“, – sakė pašnekovas.

Judy aiškina, kad JAV vis daugiau žmonių – aktoriai, policininkai, politikai, sportininkai – atsiskleidžia, gyvena atvirai, taip paneigdami kitų stereotipus, keisdami mąstymą. „Tikslas – kad tai būtų įprasta, juk, pavyzdžiui, niekam nesvarbu, ar tavo kaimynai heteroseksualai, ar gėjai, lietuviai ar ispanai. Jie gali gyventi savo gyvenimus, daryti karjeras, auginti vaikus su šypsena veide“, – sakė D. Shepardas.

O kaip jie patys reagavo į sūnaus Matthew atsiskleidimą?

„Jis man pirmai pasakė – telefonu. Aš paklausiau, kodėl tu to nepadarei anksčiau, juk žinojau nuo jo jaunų dienų. Jis mano sūnus – dėl to nebuvo problemų“, – pasakojo J. Shepard.

„O aš buvau piktas, labai piktas – jis rūkė – nesvarbu, kad buvo gėjus – rūkymas mane erzino labiau. Buvau dėl to įsiutęs“, – šiandien juokiasi D. Shepardas.

Kritikuoja bažnyčią

Pasak D. Shepardo, kad požiūris į LGBT žmones keistųsi, reikia daugiau švietimo, viešumo. Jis prisiminė Matthew akto priėmimą ir du tai rėmusius senatorius – vienas senatorius buvo katalikas, kitas – mormonas, vienas konservatorius, kitas – visiškas liberalas, vienas respublikonas, kitas – demokratas, abu iš skirtingų JAV vietovių.

„Mormonai ir katalikai pasisako prieš gėjus, bet senatoriai rėmė šį teisės aktą aiškindami, kad viena yra mūsų vidiniai įsitikinimai, bet mes žiūrime, kas geriausia mūsų šaliai, ne mums. Tą politikai turi daryti. Jūsų lobis – jauni žmonės – jei prarasite juos, nes jie emigruos, prarasite žmones, kurie šią šalį padarys geresne. Negalite leisti sau to daryti, tad politikai turi padrąsinti ir paremti jaunus žmones gyventi atvirai ir padėti šiai šaliai būnat gerais piliečiais, turint gerus darbus, kad nereikėtų gyventi žalojant vieniems kitus“, – apie homoseksualių ir kitų jaunų žmonių emigracijos problemą kalbėjo D. Shepardas.

Dennisas Shepardas
Dennisas Shepardas
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Jo aiškinimu, jei energija bus eikvojama savo prigimčiai slėpti, neliks energijos darbui, savo įmonei steigti. „Juk ekonominė kvailystė nesamdyti kvalifikuoto žmogaus dėl jo religinių pažiūrų ar seksualinės orientacijos“, – pridūrė jis.

Judy pastebėjimu, daug žmonių, nesijausdami saugūs, įninka į narkotikus ar emigruoja ten, kur gali jaustis laisvi.

Kaip ir Lietuvoje, JAV LGBT asmenų lygiateisiškumui priešinasi Bažnyčia. Net per Matthew laidotuves protestą surengė baptistai, mojavę plakatais su homofobiškais šūkiais. Dėl saugumo Dennisas po kostiumu tuomet dėvėjo neperšaunamą liemenę.

Tačiau, pastebi jis, pastaruoju metu metodistai, liuteronai šia tema pradėjo diskusijas. „JAV daug jaunų tikinčių žmonių, kurie, auginti katalikais, palieka katalikų bažnyčią dėl siauro mąstymo. Jei tai nuodėmė, reiškia, Dievas daro klaidų, tačiau juk Dievas nedaro klaidų, jis kuria puikiai, tad kurį kelia renkamės?“, – priminus tikinčiųjų aiškinimus, kad homoseksualūs santykiai – nuodėmė, svarstė pašnekovas.

Jo nuomone, norėdamos išlaikyti jaunimą, bažnyčios turi keistis, priimti LGBT žmones. Juk, sako pašnekovas, katalikiškose Meksikoje, Urugvajuje, Ispanijoje, Italijoje LGBT žmonėms priimti palankūs įstatymai, tad, jei nenori būti palikta viena, bažnyčia turi keistis kartu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.