aA
Nacionalinės gvardijos suformavimas, kaip anksčiau pastebėjo Andrejus Piontkovskis, buvo Rusijos prezidento Vladimiro Putino siekis sukurti absoliučiai jam lojalias pajėgas ir apsisaugoti nuo Federalinės saugumo tarnybos (FST), kuria prarado pasitikėjimą, įtakos.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Keli pastarieji V. Putino veiksmai, kaip rašo žurnalistė Ksenija Kirillova, net tik patvirtina V. Piontkovskio pastebėjimą, bet ir perša išvadą, kad tarp įvairių Rusijos saugumo tarnybų sparčiai didėja įtampa, o esant neprognozuojamoms politinėms pasekmėms, ji gali tik stiprėti.

Prieš kelias dienas Rusijos Nacionalinės gvardijos vadas pareikalavo, kad visi, dirbantys naujose pajėgose, praneštų, ar turi giminaičių kitose jėgos struktūrose. Formaliai šiuo reikalavimu siekiama užkirsti kelią korupcijai, o realiai šis faktas rodo, kad Kremlius siekia padaryti šią struktūrą kuo labiau nepriklausomą, kaip FST ir kitos struktūros.

Kitas tokių V. Putino intencijų požymis, dėl kurio tikrai kils problemų, bendraujant Nacionalinei gvardijai ir kitoms jėgos bei žvalgybos tarnyboms, didėjantis naujos struktūros atsakomybių sąrašas, taip pat ir įtaka privačios nuosavybės bei ginklų pardavimo sferoje.

Dėl to sumažės galių VRM ir FST, tad peršasi išvada, kad gvardija ne tik saugos valdžią ir socialinę tvarką, bet ir išplės savo veiklą į sritis, kurias anksčiau jėgos struktūros laikė savomis. Na, o gvardijos įsitraukimas į ginklų kontrolę signalizuoja apie galimą jos įtakos sferos plėtrą ateityje.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sutiko, kad Nacionalinės gvardijos kompetencijos sutampa su VRM ir FST, tad veikiausiai dėl to reikės keisti esamus įstatymus ir patikslinti, kas už ką atsakingas.

K. Kirillova pastebi, kad „FST praranda ne tik Kremliaus pasitikėjimą, bet ir savo, kaip reprezentacinės šalies institucijos, reputaciją“. Negana to, jei tikėtume Dūmos nario komentarais, greitai ji gali netekti pagrindinės kovotojos su nusikalstamumu vaidmens.

Stiprėja konkurencija ir tarp jėgos struktūrų, nes kovos su narkotikais agentūros ir Federalinė migracijos tarnyba yra išformuotos, jų pareigos paskirtos VRM agentūroms, taigi, K. Kirilovos teigimu, konfliktuose atsiranda dar vienas veikėjas. Be to, tai piktina daugelį tų, kurie gali neteikti darbo ir pareigybių.

Žurnalistė reziumuoja, kad prieš kelis mėnesius tarp V. Putino žmonių bei Ramzano Kadyrovo prasidėjusi kova su FST dabar gali peraugti į slaptą karą, vyksianti principu „visi prieš visus“. Karą, kuriame nacionalinė gvardija bus mesta prieš tradicinius žaidėjus, kaip antai, FST, Vyriausioji žvalgybos valdyba ir VRM.

Šios kovos, kurią V. Putinas įžiebė, norėdamas apsiginti, dalyviai kovos ne tik dėl išteklių ir darbų, bet ir dėl įtakos, o tai reiškia ir politinę galią – tai, dėl ko kitas elito konflikto Rusijoje raundas gali būti aršesnis ir galbūt trumpesnis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.