aA
JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris trečiadienį paragino NATO sąjungininkes daugiau prisidėti prie JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su „Islamo valstybe“, kad būtų užbaigtas darbas Irake ir Sirijoje, sunaikinta ši džihadistų grupuotė.
US Secretary of Defense Ashton Carter
US Secretary of Defense Ashton Carter
© AFP/Scanpix

Anksčiau NATO gynybos ministrai sutarė išplėsti Irako karių treniravimo pastangas – apmokyti juos ne tik Jordanijoje, bet ir Irake, taip pat svarstyta dėl žvalgybos sistemos AWACS panaudojimo.

„Norėčiau matyti, kad NATO daro daugiau“, – sakė jis žurnalistams po ministrų susitikimo NATO būstinėje Briuselyje.

„Esu įsitikinęs, kad NATO gali padaryti daugiau, kad ISIL naikinimas pagreitėtų“, – pridūrė jis, pavartojęs kitą „Islamo valstybės“ akronimą.

2014-aisiais džihadistai užėmė dideles teritorijas į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado Irake, taip pat Sirijoje, nesunkiai išsklaidę vyriausybės pajėgas, bet Vašingtonas sutelkė savo NATO sąjungininkes ir kitas valstybes, kad padėtų išstumti džihadistus iš svarbiausių sričių.

Dauguma iš 28 NATO narių prisideda prie antidžihadistinės koalicijos pavieniui, bet pats aljansas tiesioginio vaidmens šioje kampanijoje neturi.

Nors IS vis daugiau praranda pozicijų, A.Carterio nuomone, NATO galėtų „reikšmingai dar prisidėti“ – padėti konsoliduoti koalicijos pastangas, vyriausybės pajėgoms tęsiant spaudimą džihadistams.

Paklaustas, ar NATO pasiūlymas plėsti Irako karininkų parengimą ir dislokuoti AWACS lėktuvą nėra per kuklus indėlis, palyginus su kitais. A.Carteris tikino, kad taip nėra.

„Tai ne antraeilis, o labai svarbus dalykas.., ne šalutinis“, – pažymėjo jis.

Galutinį sprendimą NATO šalių vadovai dėl apmokymų Irake misijos bei AWACS lėktuvų paskelbs per viršūnių susitikimą Varšuvoje liepos 8-9 dienomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.