aA
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as trečiadienį užbaigė 2015 metų gruodį sudaryto Paryžiaus susitarimo dėl klimato ratifikaciją, ir tuo būdu Prancūzija tapo pirmąja tai padariusia pramonine valstybe.
Prancūzija pirmoji iš didžiųjų valstybių ratifikavo JT susitarimą dėl klimato
© A.Didžgalvio nuotr.

„Pasirašymas yra gerai, ratifikavimas – geriau“, – pajuokavo F. Hollande'as per ceremoniją Eliziejaus rūmuose, šalia stovint aplinkos ministrei Segolene Royal, užsienio reikalų ministrui Jeanui-Marcui Ayrault ir kitiems aukščiausio rango pareigūnams.

Prezidentas pažymėjo, kad susitarimas neįsigalios, jeigu jo neratifikuos mažiausiai 55 valstybės, atsakingos už mažiausiai 55 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo.

Kol kas susitarimą yra ratifikavusios 17 valstybių, daugiausiai – mažos salų valstybės ar žemai virš jūros lygio esančios pakrančių šalys, kurios yra ypač pažeidžiamos kalbant apie jūrų lygio kilimą.

F.Hollande'as paragino kitas Europos šalis Prancūzijos pavyzdžiu pasekti iki šių metų pabaigos.

Per gruodžio klimato konferenciją COP21 Paryžiuje 177 vyriausybės pasiekė istorinį susitarimą, kuriuo nustatomas tikslas pasaulinį šiltėjimą apriboti skaičiumi, „gerokai mažesniu“ už 2 laipsnius pagal Celsijų palyginti su lygiu iki pramonės išsivystymo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.