aA
Žurnalistai iš Odesos Jelena Gliščinskaja ir Vitalijus Didenka, kurie yra Ukrainos piliečiai ir kurie savo šalyje buvo kalinami dėl separatizmo, atvyko į Rusiją.
Du Ukrainoje kalinti žurnalistai atvyko į Rusiją
© AFP/Scanpix


Jie atskrido į Maskvą Valstybinės transporto bendrovės „Rossija“ lėktuvu; su J.Gliščinskaja dar atvyko nepilnametis vaikas.

Odesos srities televizijos ir radijo bendrovės „Svobodnaja volna“ direktorė J.Gliščinskaja buvo kaltinama separatizmu ir valstybės išdavimu, už kuriuos skiriama nuo 12 iki 15 metų kalėjimo, ir laikoma Odesos tardymo izoliatoriuje, o Odesos internetinio leidinio „Informacionnyj centr“ („Informacijos centras“) vyriausiasis redaktorius V.Didenka, kuris buvo nuteistas kalėti trejus metus, buvo laikomas kolonijoje Rivnės srityje, nuteistas už separatizmą.

J.Gliščinskaja buvo judėjimo „Besarabijos liaudies rada“ aktyvistė. Šis judėjimas deklaravo tikslą ginti Odesos srities tautinių mažumų – bulgarų, gagaūzų, moldavų ir kitų interesus, kuriuos esą varžo centrinė valdžia . Buvo sulaikyti trys iš šio judėjimo organizatorių, Ukrainos piliečiai.

Trečias „Besarabijos liaudies rados“ byloje nuteistas žmogus – žurnalistas Artiomas Buzila – šių metų kovą išėjo į laisvę.

Atvykę į Rusiją, J.Gliščinskaja ir V.Didenka padėkojo Rusijos valdžiai už pagalbą, užtikrinusią jų paleidimą į laisvę.

„Mes dėkingi Rusijos Federacijai už tai, kad mums padėjo ir išvadavo mus“, – atvykęs į Rusiją žurnalistams pasakė V.Didenka, kuris prisipažino, kad „būta tam tikro nustebimo“.

„Iš tikrųjų tai, kad Rusija įsikišo į mūsų bylą ir mus ištraukė, – stebuklas. Tai sudarė mums sąlygas būti laisvais žmonėmis“, – sakė J.Gliščinskaja, kuri pridūrė, kad apie išėjimo į laisvę galimybę ji sužinojo tik išvakarėse.

Abu žurnalistai įsitikinę, kad buvo nuteisti dėl politinių motyvų, nes dabartinė Ukrainos valdžia nepriimanti alternatyvaus požiūrio į šalyje vykstančius procesus.

Pasak J.Gliščinskajos, jie buvo areštuoti kaip minėto judėjimo aktyvistai.

„Tai – nacionalinis-kultūrinis judėjimas, nesusijęs su politika, bet valdžia pagalvojo, kad tai neatitinka bendros politinės linijos“, – sakė ji ir pabrėžė, kad juos apkaltino separatizmu ir bandymais suskaldyti Ukrainą.

„Tai neturi nieko bendra su tikrove“, – pridūrė ji.

Anksčiau antradienį į Ukrainą buvo išsiųsti Rusijos nuteisti Genadijus Afanasjevas ir Jurijus Sološenka. Kremliaus tinklalapyje buvo nurodyta, kad prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė malonės jiems dekretą.

25 metų G.Afanasjevą Rusijos saugumo tarnybos pareigūnai sulaikė Simferopolyje – 2014 metų kovą Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio sostinėje. Jis buvo suimtas 2014 metų gegužę kartu su kino kūrėju Olegu Sencovu ir dar dviem asmenimis, kurie buvo apkaltinti teroristine veikla.

G.Afanasjevui 2014 metų gruodį teismas skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę, kuri buvo sušvelninta, kai jis sutiko bendradarbiauti su tyrėjais ir pripažino savo kaltę dėl visų jam pateiktų kaltinimų. Tačiau vėliau jis atsisakė kaltės pripažinimo pareiškęs, kad jis buvo išgautas kankinimais.73 metų Jurijaus Sološenkos sulaikymo aplinkybės yra mažiau aiškios.

Remiantis Maskvos ir Kijevo žiniasklaidos pranešimais, buvęs ginklų gamyklos direktorius buvo suimtas 2014 metų rugpjūčio mėnesį už tai, kad bandė įvežti rusiškų ginklų į Ukrainą.

J.Sološenka buvo nuteistas už šnipinėjimą, išnagrinėjus bylą už uždarų durų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.