aA
Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos teisingumo ministrai pasmerkė 1941-ųjų deportacijas, Lietuvai antradienį minint masinių gyventojų trėmimų pradžios 75-metį.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Ministrų paskelbtame deportacijų pasmerkimo pareiškime teigiama, kad Rusija, perėmusi Sovietų Sąjungos teises, iki šiol nesiėmė veiksmų, kad kompensuotų žiaurių nusikaltimų žalą. Pareiškimą paskelbė šalių teisingumo ministrai: Lietuvos ministras Juozas Bernatonis, Estijos – Urmas Reinsalu, Latvijos – Dzintaras Rasnačas, Lenkijos – Zbigniewas Ziobro, Ukrainos – Pavlo Petrenka.

„Istorija negali būti nei pakeista, nei pamiršta. Juolab, kai šiandien vis dar yra gyvų patirtų nusikaltimų liudytojų. Šie žmonės, nublokšti į Sibirą, išblaškyti po plačias tuometinės Sovietų Sąjungos teritorijas, pergyvenę dabar sunkiai įsivaizduojamas fizines ir dvasines kančias, nusipelno atminimo, teisingumo ir aktyvaus įvykdytų nusikaltimų pasmerkimo,“ – rašoma pareiškime, kurį paskelbė Lietuvos Teisingumo ministerija.

Dokumente pažymima, kad aneksuodama ir okupuodama suverenias demokratines valstybes Sovietų Sąjunga siekė palaužti žmones dvasiškai, ištrinti iš atminties valstybingumo suvokimą. „Tačiau nusikaltimai, įvykdyti žmogiškumui, nepajėgė sunaikinti dvasioje kerojančio laisvės siekio“, – teigia ministrai.

Pareiškimo autoriai atkreipia dėmesį, kad oficialioji Rusijos retorika lieka nepakitusi: nusikaltimai neigiami, o sovietinė praeitis ir to laikmečio lyderiai – garbinami. „Išreiškiame pagarbą narsiems žmonėms, pergyvenusiems neįsivaizduojamą skausmą ir kančias. Visada prisiminsime tuos, kurių šiandien jau nebėra, ir visada smerksime šiuos ir kitus žmoniškumą pamynusius totalitarinių režimų nusikaltimus,“ – sakome teisingumo ministrų pareiškime.

Antradienį Lietuva mini 1941 metais pradėtas Lietuvos gyventojų pirmąsias masines tremtis ir žudynes. 1941 metų birželio 14 dieną sovietų okupacinė valdžia pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į SSRS lagerius ir kalėjimus. Atkūrus nepriklausomybę birželio 14-oji Lietuvoje pažymima kaip Gedulo ir vilties diena.

Sovietinės okupacijos metu iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkst. žmonių, taip pat tūkstančiai žuvo lageriuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.