aA
Po tragiškiausių JAV istorijoje žudynių naktiniame gėjų klube Floridoje žurnalistas Andrius Tapinas pareiškė palaikymą šeštadienį Vilniuje vyksiančioms eitynėms „Baltic Pride“. Tuo metu valstybės vadovų reakcijos išsiskyrė: tragedijos akivaizdoje net užuojautą pareiškė ne visi.
Orlando žudynės parodė tikrąjį veidą
© AP/Scanpix

Kaip skelbta, baisiausios šaudynės per dabartinę JAV istoriją buvo įvykdytos Orlando naktiniame klube „Pulse“, gerai žinomoje gėjų susitikimų vietoje. Išpuolio metu nužudyta 50 žmonių, dar 49 sužeisti. Skelbiama, kad įtariamasis 29 metų Omaras Mateenas buvo prieš žmoną smurtavęs amerikietis homofobas.

Po tragedijos Orlande interneto erdvė ūžė – vieni smerkė brutalų neapykantos nusikaltimą, kiti, priešingai – netgi palaikė įtariamą žudiką ir panašios baigties linkėjo eitynių Vilniuje dalyviams. Skyrėsi ir šalies vadovų reakcija.

Premjeras Algirdas Butkevičius dar sekmadienį pareiškė užuojautą dėl tragiškų įvykių JAV. Tai buvo išplatinta pranešimu žiniasklaidai, užuojautą galima surasti matomoje vietoje atsidarius puslapį lrv.lt.

Tuo metu tituliniame Prezidentūros puslapyje informacijos apie užuojautą lengvai nerasi: čia skelbiami šalies vadovės Dalios Grybauskaitės sveikinimas karalienei Elžbietai II, informacija apie prezidentės dalyvavimą trėmimų metinėse. Prezidentūros Spaudos tarnyba nurodė, kad užjautą D. Grybauskaitė prezidentui Barackui Obamai pareiškė – jos ieškoti reikia atskiroje Užuojautų skiltyje.

Pastebėtina, kad kitais atvejais Prezidentūra apie užuojautą ne tik informuoja tituliniame puslapyje, bet ir tai išplatina žiniasklaidai.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė užuojautos nepareiškė iki šiol. Dažnu atveju jos Spaudos tarnyba netgi asmeniškai kreipiasi į žurnalistus su prašymu publikuoti L. Graužinienės užuojautą.

Pirmadienį prie JAV ambasados Vilniuje išpuolio gėjų klube Orlande aukas pagerbė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Vainiką prie ambasados taip pat nusiuntė prezidentė D. Grybauskaitė, BNS informavo Prezidentės spaudos tarnyba.

L. Donskis: visų mūsų pareiga reaguoti

Filosofas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Leonidas Donskis reiškia paramą šeštadienį Vilniuje vyksiančioms eitynėms "Baltic Pride".

„Jeigu tik galėčiau, tikrai eičiau, tačiau grafikas byloja, kad manęs paprasčiausiai nebus. Šiaip nesu eitynių ir masinių renginių žmogus, nesu didelis entuziastas, bet, mano manymu, tai, kas vyksta pasaulyje, mus verčia susimąstyti, kad Gay Pride paradai nebėra vien tik mažumos įvykių fiksacijoje. Mūsų visų pareiga reaguoti – kalba eina apie žmogišką orumą ir tai, kad bepročiai pasaulyje arba neapykantos grupės kėsinasi į mus visus“, – teigia L. Donskis.

Leonidas Donskis
Leonidas Donskis
© DELFI / Karolina Pansevič

Pasak L. Donskio, eitynės – solidarumo gestas, kurį išreiškiame savo piliečių atžvilgiu. Pasak L. Donskio, natūralu, kad žmonės, nejaučiantys neapykantos kitiems žmonėms, nesvarbu, kokie būtų jų skirtumai, jaučia moralinę pareigą žygiuoti kartu. „Aš mielai daryčiau tą patį“, – sakė profesorius.

A. Tapinas: klydau

Po Orlando įvykių žurnalistas A. Tapinas pripažino klydęs manydamas, kad tolerancijai ir pakantumui bręsti reikia tik laiko. Kartu jis išreiškė paramą eitynėms „Baltic Pride“.

„Orlando įvykiai ir reakcija į juos keičia perspektyvą ir neleidžia likti abejingais. Panašu, kad klydau manydamas, jog tolerancijai ir pakantumui bręsti reikia tik laiko. Baltic Pride – I stand with you, – feisbuke parašė A. Tapinas.

Tačiau A. Tapinas DELFI sakė pats eitynėse nežygiuosiantis, nes šeštadienį bus projekto „Misija Sibiras“ bandomajame žygyje.

„Po šių įvykių aš palaikau šią idėją. Pats, net jei galėčiau, turbūt nežygiuočiau, nes apskritai nemėgstu žygiuoti paraduose. Turbūt vienintelis paradas, kuriame žygiuoju, – Kovo 11-osios paradas. Palaikau tą idėją, jeigu jai pradeda kilti grėsmė, lygiai taip pat palaikyčiau, jei būtų norinčių prieš tai pareikšti kitą nuomonę“, – sako A. Tapinas.

A. Tapino nuomone, reakcija interneto erdvėje į Orlando tragediją buvo kraupi. „Tie žmonės, kurie elementariai kursto, džiaugiasi, sako, kad tai linksmiausia diena, šventė, sako, kad ir Vilniuje reikia tai daryti – manau, jie turėtų susilaukti rimto pareigūnų vizito, aš pasistengsiu prie to prisidėti“, – žada žurnalistas.

Praėjusiais metais DELFI publikuotame komentare A. Tapinas įrodinėjo, kad „vienalytės santuokos dabar ne pati aktualiausia Lietuvos problema“ ir kad LGBT bendruomenė viešojo intereso piramidėje yra ne pačioje aukščiausioje pakopoje. Ar 50 aukų pakeitė A. Tapino poziciją ir suvokimą apie problemą?

Andrius Tapinas
Andrius Tapinas
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

„Iš principo šitas dalykas tikrai perspektyvą pakeitė, nesiginčysiu. Man pačiam dar reikia suvokti patį problemos mastą. (…) Pagal mastą, pagal skalę mes tikrai turime didesnių problemų. Tačiau šitas įvykis parodo, kad vis dėlto turime nežmonišką kiekį žmonių, kurie peržengę bet kokias netolerancijos, žmogiškumo ribas, tai iš tikrųjų keičia perspektyvą“, – kalbėjo A. Tapinas.

Jis sako reiškiantis paramą tokių reakcijų sulaukusiai LGBT bendruomenei ir palaikantis jų norą žygiuoti taikiai be incidentų.

Kviečia tuos, kurie už žmogaus teises

Pasak Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos pirmininko Vladimiro Simonko, po žudynių Orlande šeštadienio eitynių Vilniuje prasmė šiek tiek pasikeis.

„Kruvinas išpuolis kitame kontinente parodo, kad mes, kaip bendruomenė, turime solidarizuotis su visa LGBT piliečių bendruomene. Tai paskatins visų mūsų piliečių konsolidaciją, manyčiau, dabar neturėtų būti žmonių per vidurį – turi būti tie, kurie iš tikrųjų pritaria žmogaus teisėms ir iš esmės protestuoja prieš tokius įvykius. Jie turi neabejotinai ateiti birželio 18 d. ir taip pareikšti savo solidarumą su tais, kurių šiame gyvenime nebėra“, – teigia V. Simonko.

Vladimiras Simonko
Vladimiras Simonko
© DELFI / Kiril Čachovskij

Jo aiškinimu, viešomis eitynėmis galime parodyti savo stiprybę ir drąsą. V. Simonko sako, po Orlando žudynių prieš akis iškyla įvykiai Paryžiuje bei Briuselyje bei po jų sekusios valstybės vadovų eitynės. „Tikiuosi, panašus maršas bus ir pas mus“, – sakė pašnekovas.

Labiausiai jį nuliūdino žmonių reakcijos internete. Pasak V. Simonko, tai parodo, kad Lietuvoje su pagarba žmogaus teisėms ne viskas gerai: „Norėtųsi drąsesnių komentatorių, kad tokie komentatoriai būti pasmerkti, nes tai gali būti ta gausa, iš kurios mūsų politikai medžios savo balsus“.

Pasak V. Simonko, dabar esame vertybiniame kare ir kiekvienas pilietis turi sau atsakyti į klausimą, kurioje pusėje yra. „Aš neabejoju, kad dauguma yra toje pusėje, kurioje yra visas civilizuotas pasaulis, bet jei kai kas galvoja kitaip, pasidaro šiek tiek pavojinga tendencija. Tikiuosi, aš dėl to klystu“, – dėstė pašnekovas.

DELFI primena, kad šeštadienį Vilniuje trečią kartą Lietuvos istorijoje vyks LGBT eitynės „Už lygybę“. Jose dalyvaus net 12 užsienio šalių ambasadų atstovai, iš jų penkių valstybių ambasadoriai žygiuos patys.

Pagrindinis eitynių šūkis – „Mes esame žmonės, ne propaganda“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.