aA
Didžiajai Britanijai pasitraukus iš Europos Sąjungos, Bendrija liktų be itin svarbios, branduolinį ginklą turinčios tarptautinės veikėjos, ir tai turėtų katastrofiškų pasekmių jos pozicijoms pasaulio arenoje, sako analitikai.
Analitikai: „Brexit“ būtų „pragaištingas“ ES vaidmeniui pasaulyje
© Reuters/Scanpix

„Brexit“ laikas negalėtų būti blogesnis, turint galvoje, kad ES kovoja su rimčiausia migracijos krize nuo Antrojo pasaulinio karo laiko, o kontinente auga konflikto Artimuosiuose Rytuose kurstomo terorizmo grėsmė.

Analitikai sako, kad tokiu skilimu bloke veikiausiai nepraleistų progos pasinaudoti Rusija, kurios ryšiams su ES smarkiai pakenkė konfliktas Ukrainoje.

„Didžiosios valstybės, tokios, kaip Jungtinės Valstijos, Kinija ir Rusija, pamatys politiškai ir geopolitiškai susilpnėjusią ES, jei įvyks „Brexit“, – naujienų agentūrai AFP sakė Briuselyje dirbanti Prancūzijos tarptautinių santykių instituto (IFRI) analitikė Vivien Pertusot (Vivjan Pertiuso).

Pastaraisiais metais ES siekė didinti savo įtaką tarptautinėje arenoje.

Bendrija padėjo pasiekti istorinį susitarimą su Iranu dėl šios šalies branduolinės programos ir glaudžiai bendradarbiavo su Vašingtonu bei Maskva, ieškant būdų atnaujinti į aklavietę patekusias taikos derybas tarp Izraelio ir palestiniečių.

Analitikai sako, kad tokios valstybės, kaip Britanija, kuri yra Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nuolatinė narė ir viena svarbiausių NATO šalių, praradimas veikiausiai sumažintų ES įtaką ir jos autoritetą pasaulyje bei paverstų bloką labiau intraversiniu.

ES netektų įtakos

„Tai būtų blogos žinios, kalbant apie ES vaidmenį. ES prestižas sumenktų, jei blokas pirmą kartą per savo istoriją sumažėtų“, – sakė Janis Emanuilidis (Janis Emmanouilidis) iš Briuselyje įsikūrusio Europos politikos centro.

„Tai pasiųstų signalą, kad ES pamažu, bet nuolat juda blogėjimo kryptimi“, – sakė jis ir leido suprasti, kad tokiu silpnumu gali būti pasinaudota.

„Kinai ir rusai gali pasinaudoti tuo... daryti spaudimą ir toliau skaldyti“, – sakė jis.

V.Pertusot nuomone, ES įtaka taip pat sumažės tokiuose regionuose, kaip Lotynų Amerika ir Pietryčių Azija, kurios laiko ES pavyzdžiu savo regioninėms organizacijoms, tokioms, kaip „Mercosur“ ir ASEAN.

Kita vertus, kai kas mano, kad „Brexit“ atveju blokui būtų atrištos rankos savarankiškai formuoti labiau vieningą pasaulinę poziciją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.