aA
Kruviną išpuolį prieš gėjų naktinį klubą Floridoje sekmadienį įvykdžiusio užpuoliko atžvilgiu anksčiau buvo vykdytas tyrimas dėl ryšių su vienu sprogdintoju mirtininku amerikiečiu, sekmadienį paskelbė FTB.
Tragiškiausios šaudynės JAV istorijoje: aiškėja naujų detalių apie užpuoliką
© Vida Press

Specialusis agentas Ronaldas Hopperis sakė, kad 29 metų Omaras Mateenas per tą tyrimą buvo išteisintas, bet manoma, kad prieš 50 gyvybių pareikalavusias žudynes jis deklaravo ištikimybę „Islamo valstybei“ (IS).

„Jis žuvo per susišaudymą su pareigūnais“, – patvirtino R. Hopperis.
Pasak agento, O. Mateenas du kartus buvo patraukęs tyrėjų dėmesį: 2013 ir 2014 metais, dėl įtariamų ryšių su islamo ekstremistais.

„FBI apie Mateeną pirmą kartą sužinojo 2013 metais, kai jis išdėstė kurstytojiškus komentarus bendradarbiams, keliančius įtarimus dėl galimų ryšių su teroristais, – reporteriams sakė R. Hopperis. – FTB nuodugniai ištyrė šį reikalą, įskaitant liudininkų apklausas, fizinį stebėjimą ir įrašų patikrinimus. Tyrimo metu Mateenas buvo dukart apklaustas. Galiausiai mes negalėjome patikrinti jo komentarų turinio ir tyrimas buvo nutrauktas.“

Vėliau jį apklausė agentai, tyrę jo kontaktus su Moneru Mohammadu Abusalha, kitu floridiečiu ir pirmuoju JAV piliečiu, įvykdžiusiu mirtininko išpuolį Sirijoje.

„Nustatėme, kad tie kontaktai buvo minimalūs ir tuo metu nebuvo realūs santykiai ar grėsmė“, – reporteriams sakė R. Hopperis.

Paklaustas, kaip O. Mateenas galėjo turėti Floridos leidimą ginklui ir prieš ataką legaliai nusipirkti du šaunamuosius ginklus, R. Hopperis paprasčiausiai pasakė, kad tyrimas dėl jo įtariamų ryšių su radikaliais elementais „nedavė rezultatų“.

„Buvo pranešta, kad Mateenas šį rytą skambino (pagalbos telefonu) 911 ir deklaravo savo ištikimybę „Islamo valstybei“, – sakė jis.

Atakos Orlande vykdytojas buvo homofobas ir mušė žmoną

Sekmadienio ataka, baisiausios šaudynės per dabartinę JAV istoriją, buvo įvykdyta Orlando naktiniame klube „Pulse“, gerai žinomoje gėjų susitikimų vietoje.

Tačiau giminaičiai, su kuriais pabendravo JAV žiniasklaida, sakė, kad O.Mateenas, kuris dirbo apsaugos pareigūnu ir turėjo žmoną bei mažą sūnų, nebuvo itin pamaldus.

Vis dėlto giminaičiai piešia vyro, kuris buvo nusiteikęs prieš gėjus, turėjo psichikos sveikatos problemų ir fiziškai smurtavo prieš buvusią žmoną, portretą.

O.Mateeno tėvas Miras Seddique'as sakė, kad jo sūnų neseniai įžeidė du gėjai, demonstravę savo jausmus Majamio gatvėje.

„Mes buvome Majamio centre, ... žmonės grojo muziką, – iškart po atakos „NBC News“ pasakojo priblokštas tėvas. – Ir jis pamatė du vyrus, besibučiuojančius priešais jo žmoną ir vaiką, ir labai supyko.“

Tėvas yra gerai žinomas afganų politiniuose sluoksniuose, kartais veda televizijos šou, kuriame reiškė griežtosios linijos pažiūras.

Tame „Durand Jirga Show“, kurį galima rasti „YouTube“, jis koneveikė Pakistano vyriausybę ir skelbė donkichotišką norą siekti Afganistano prezidento posto.

„Mes šokiruoti kaip ir visa šalis. Tai neturi nieko bendra su religija“, – pridūrė M.Seddique'as.

„Psichiškai nesveikas“

O.Mateeno buvusi žmona sakė, kad jis smurtavo ir buvo psichiškai nestabilus, bet nebuvo religinis ekstremistas.

„Keli mėnesiai po to, kai susituokėme, pamačiau jo nestabilumą ir pamačiau, kad jis (serga) bipoliniu afektiniu sutrikimu ir gali pašėlti iš nieko“, – priešais savo namus Boulderyje Kolorade reporteriams sakė Sitora Yusufiy.

„Po kelių mėnesių jis ėmė prieš mane fiziškai smurtauti, ... neleisdavo man kalbėtis su savo šeima, laikė mane įkaite“, – pasakojo ji.

S. Yusufiy, kuri su O. Mateenu susipažino internetu ir kuri už jo ištekėjo 2009 metais, sakė, kad jis buvo praktikuojantis musulmonas, bet jokių radikalizacijos ženklų nesimatę.

„Visiškai nebuvo jokių ženklų“, – sakė ji.

S. Yusufiy pažymėjo, kad O. Mateenas buvo „psichiškai nestabilus ir psichiškai nesveikas“, kažkada vartojo steroidus.

Steroidai gali sukelti psichikos problemas, tarp jų – paranoją ir maniją.

„(Kai išsiskyrėme), mano šeima tiesiogine prasme išgelbėjo mane ... Jie turėjo ištraukti mane iš jo rankų“, – sakė buvusi žmona.

Pora buvo išskirta 2011 metais, rodo teismo dokumentas, kurį matė AFP.

Pasak S. Yusufiy, ji jau daug metų neturėjo jokių kontaktų su O. Mateenu.

DELFI primena, kad užpuolikas nužudė 50 žmonių, dar mažiausiai 53 sužeidė, pats buvo nukautas policijos pareigūnų. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“, tačiau kol kas nėra oficialiai patvirtinti žudiko motyvai.

„Islamo valstybės“ (IS) teigimu, už atakos slepiasi IS grupuotė, tačiau neaiškus jos dalyvavimo mastas. Ekstremistų naujienų agentūros „Amaq“ pranešime teigiama, kad atsakingas „IS kovotojas“. CNN praneša, kad užpuolikas greičiausiai buvo įkvėptas „Islamo valstybės“,tačiau pati organizacija greičiausiai jam nepadėjo surengti šio teroro akto.

Naujienų agentūra „NBC News“ skelbė, kad O. Matėėnas prieš išpuolį paskambino pagalbos tarnyboms ir prisiekė ištikimybę IS.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.