aA
Iš prekybos centro „Babilonas“ aikštelės ir kitų mieste esančių didesnių aikštelių išvarytas ratuotas jaunimas Panevėžyje rado naują naktinių susibūrimo vietą.
Slapti naktiniai vakarėliai: aplinkiniams net plaukai šiaušiasi nuo jaunuolių linksmybių
© Shutterstock nuotr.

Pavasarį į naktinius vakarėlius po atviru dangumi jaunuoliai automobiliais ėmė traukti į S. Kerbedžio gatvės, šalia 9 numeriu pažymėto pastato, kuriame įsikūrusi Panevėžio geležinkelio stotis, naujai išasfaltuotą automobilių stovėjimo aikštelę.

Policijos pareigūnai vos ne kasdien yra kviečiami į S. Kerbedžio gatvės aikštelę, tačiau jaunuoliams tai nė motais.

Geležinkelininkams ir aplinkiniams gyventojams jaunimo pobūviai su trankia muzika, keiksmais, šūkaliojimais ir rytais randamomis krūvomis paliktų šiukšlių tapo tikru košmaru.

Žmonės skundžiasi, kad baisiausia būna savaitgaliais, kai į aikštelę suvažiuoja daugybė mašinų ir vyksta audringiausi susirinkimai.

„Dabar, kai tokie karščiai, vakarais ir naktimis negalime atsidaryti langų. Jau nuo 10 valandos vakaro į aikštelę pradeda plūsti jaunimas su automobiliais. Jie atlapoja mašinų dureles, atidaro bagažines – iš kiekvieno automobilio sklinda vis kitokia muzika. Mus vargina ne tiek garsas, o dunksėjimas, decibelai“, – „Sekundei“ pasakojo S. Kerbedžio gatvėje gyvenanti Gintarė, auginanti mažametį vaiką ir dar vieno besilaukianti.

Panevėžio S. Kerbedžio gatvės aikštelė
Panevėžio S. Kerbedžio gatvės aikštelė
© sekunde.lt nuotr.

Jaunos moters teigimu, gyventojai triukšmaujančiam jaunimui tramdyti ne kartą kvietė policiją, tačiau pareigūnai esą tik pasižiūri ir išvažiuoja.

„Aš pati matau, kad policijos ekipažai dažnai patruliuoja S. Kerbedžio gatvėje. Pro aikštelėje besilinksminantį jaunimėlį pravažiuoja sulėtinę greitį ir viskas“, – kalbėjo moteris.

Po kiekvieno jaunimo suvažiavimo rytais aikštelė būna padengta šiukšlėmis. Prie to prisideda ir varnos, jos išnešioja, ištampo į krūvas sumestas atliekas.

Gintarė ketina rinkti gyventojų parašus ir kreiptis pagalbos į Panevėžio savivaldybę.

„Kažkokia išeitis turi būti. Galbūt galima pastatyti eismą naktį draudžiantį ženklą, gal galima jaunuolius bausti už triukšmavimą“, – viliasi ji.

Jaučiasi nesaugūs

Plaukai nuo jaunimo vakarėlių šiaušiasi ir geležinkelininkams. AB „Panevėžio geležinkeliai“ Panevėžio geležinkelio stoties viršininkė Lina Kutkaitienė sakė, kad ir pati po 22 valandos yra kvietusi pareigūnus.

Pasak viršininkės, pareigūnai atsakė neturį tiek žmonių, kad budėtų šioje aikštelėje.

Geležinkelininkams pasiskundus, kad jaunuoliai šlapinasi ant pastato sienų ir dergia netoli esantį sandėlį, pareigūnai, anot L. Kutkaitienės, pasiūlė pateikti įrodymų – nufotografuoti gamtinius reikalus ne tam skirtoje vietoje atliekančius vakarotojus.

„Mūsų darbuotojai naktį ir taip jaučiasi nesaugūs. Jie tik žiūri, kaip traukinį praleisti negavus į galvą, ir skuba užsirakinti. Neslėpsiu, bijo ir kad nekeršytų, jei kvies policiją“, – „Sekundei“ tvirtino viršininkė.

Panevėžiečiai geležinkelininkai parašė tarnybinį pranešimą savo tiesioginei valdžiai – bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ filialui „Šiaulių geležinkelių infrastruktūra“. Jie informavo, kad čia besirenkantys jaunuoliai vartoja alkoholinius gėrimus, triukšmauja, šiukšlina.

„Mūsų darbuotojai aikštelę darbo dienomis kasdien tvarko nuo 7 valandos. Rytais jiems tenka iškuopti kalnus šiukšlių. Savaitgaliais valytojai nedirba. Pirmadieniais vaizdas būna baisus“, – kalbėjo I. Kutkaitienė.

Kai kurie naktinio vakarėlio dalyviai pasirūpina ir sulankstomomis kėdėmis.

Tiesa, anksčiau, kai aikštelėje stovėjo konteineriai, gyventojai ją buvo pavertę sąvartynu. Prieš aikštelės asfaltavimą miesto Savivaldybė konteinerius išsivežė.

Pasak viršininkės, prie pastato stovinčių šiukšlių dėžių pakanka, tačiau naktiniai svečiai jomis nelabai naudojasi.

L. Kutkaitienė svarsto, kad pastačius naktimis eismą aikštelėje draudžiantį ženklą jaunuoliai nebesirinktų, tačiau reikėtų išspręsti problemą, kaip naktį į ją patekti klientams, atvykstantiems dėl krovinių.

Geležinkelininkai pastebėjo, kad jau kokios porą savaičių jaunuolių aikštelėje susirenka mažiau. Jie spėja, kad sušilus orams šie traukia naktinėti į gamtą. Gali būti, kad šiokių tokių rezultatų davė ir pastate, kuriame dirba geležinkelininkai, privačių nuomininkų veiksmai – jie nepatingėdavo kartkartėmis atvažiuoti naktį ir ratuotą jaunimą išvaikyti.

Aikštelė pakibusi ore

Panevėžio savivaldybės Viešosios tvarkos ir kontrolės skyriaus vyriausias specialistas
Tomas Jaseliūnas tvirtina, kad aikštelė yra AB „Lietuvos geležinkeliai“ nuosavybė, tad ženklų statymo klausimus reikėtų derinti su ja.

Miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Vyžintas teigė tik iš „Sekundės“ sužinojęs apie gyventojų ir geležinkelininkų problemą.

„Būtinai pasidomėsiu, ką galime padaryti šiuo atveju“, – sakė jis.

Aikštelę S. Kerbedžio gatvėje tarsi karštą bulvę kurį laiką nuo savęs mėtė AB „Lietuvos geležinkeliai“ filialas „Šiaulių geležinkelių infrastruktūra“, kuriai ji ir priklauso, ir Panevėžio savivaldybė. „Aukštaitijos siaurojo geležinkelio“ vadovai susirūpino, kad duobėta Panevėžio geležinkelio stoties automobilių stovėjimo aikštelė gadina siauruko įvaizdį, ir paragino miesto Savivaldybę ją sutvarkyti. Šioji parodė pirštu į tikruosius jos savininkus.

Tuomet, 2014 metų pradžioje, geležinkelininkai miestui pasiūlė perimti 2200 kv. m ploto aikštelę, motyvuodami viešuoju interesu. Esą ja naudojasi miesto maršrutinis autotransportas, joje pastatyti atliekų surinkimo konteineriai, be to, kituose miestuose tokio pobūdžio aikštelės irgi priklauso savivaldybėms.

Geležinkelininkų siūlymas buvo apsvarstytas Panevėžio savivaldybės administracijos Keleivinio transporto organizavimo komisijos posėdyje. Nutarta atsisakyti tokios dovanos, o šiukšlių konteinerius iškelti kitur.

Paskui Savivaldybė persigalvojo ir iškėlė geležinkelininkams sąlygą – jūs pirma išasfaltuojate aikštelę, tada mes perimame.

Aikštelė buvo sutvarkyta, miesto Taryba sutiko ją perimti, tačiau, kaip sakė miesto Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas Albertas Dragūnas, šiuo klausimu dar nėra Vyriausybės sprendimo. Kitaip sakant, šiuo metu aikštelė tebėra AB „Lietuvos geležinkeliai“ nuosavybė.

Vakar situaciją paprašyta pakomentuoti bendrovė iki darbo dienos pabaigos atsakymo taip ir nedavė.

Prekybos centras pasistatė ženklus

Prekybos ir pramogų centras „Babilonas“ jaunimą iš savo valdų naktimis išprašė pasistatęs ženklus, draudžiančius eismą nuo 24 iki 6 valandos ryto. Šio centro vadovė Asta Kvedarienė sakė, kad teritoriją yra stebima 12 vaizdo kamerų.

Apsaugos darbuotojai peržiūri įrašus ir, jeigu mato, kad kažkas sistemingai pažeidinėja eismo taisykles, tai yra įvažiuoja į aikštę draudžiamu metu, informaciją perduoda policijai. A. Kvedarienės teigimu, tokios priemonės veiksmingos – jaunimas su automobiliais nebesirenka.

Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininkas Virginijus Mačėnas patvirtino, kad policija tokiais atvejais gali nubausti eismo taisyklių pažeidėjus ir atgrasyti nuo noro naktinėti aikštelėse, kur draudžiamas eismas.

Panevėžio apskrities VPK atstovė viešiesiems ryšiams Rasa Černauskaitė sakė, kad beveik nėra vakaro ar nakties, o ypač savaitgaliais, kad pareigūnai nevyktų į aikštelę S. Kerbedžio gatvėje.

„Pamatę pareigūnus jaunuoliai išsiskirsto“, – sakė ji.

R. Černauskaitė negalėjo pasakyti, ar buvo už triukšmavimą ar kitus viešosios tvarkos pažeidimus šioje aikštelėje nubaustų jaunuolių.

Siaubia ir siauruko aikštelę

Automobiliais į naktinius susibūrimus jaunuoliai traukia ne tik į minėtą aikštelę. Jie yra pamėgę ir „Aukštaitijos siaurojo geležinkelio“ ekspozicijos aikštelę, esančią gerokai atokiau nuo S. Kerbedžio gatvės.

Laikinai siauruko direktoriaus pareigas einantis Vismantas Užalinskas pasakojo, kad jaunimas čia vartoja svaigalus, šiukšlina, laužo inventorių.

„Manau, kad, jeigu policija norėtų, juos išvaikytų. Pakanka dažniau padaryti reidus, patikrinti, kiek tarp vartojančiųjų alkoholį yra nepilnamečių. Kai kurie atrodo labai jaunai“, – kalbėjo jis.

Dabar naktimis į šią aikštelę dažniau užsuka siauruką saugančios saugos tarnybos darbuotojai. Laikinasis direktorius svarsto statyti ženklą, kad po 20 val. niekas nebegalėtų patekti į aikštelę. Kita vertus, jam gaila, kad tai sukels nepatogumų kultūringiems lankytojams.

Minėtos dvi aikštelės – ne vienintelės, kuriose automobiliais renkasi jaunimas. Jie būriuojasi kai kurių parduotuvių didesnėse aikštelėse po darbo valandų ir kitose vietose.

Visur netoli yra gyvenamųjų namų, kurių gyventojams tokie susirinkimai kelia nepatogumų. Beje, ne visi tik smerkia jaunimą. Kai kurie teigia, kad miestas turėtų pasukti galvą ir parinkti tokiems jaunimo susibūrimams tinkamą vietą.

„Išvarius juos iš vienur, jie persikelia kitur“, – sako jie.

„Sekundė“