aA
Spjūviai ir patyčios mokykloje, mintys apie savižudybę, galiausiai – atgaiva emigracijoje. Taip trumpai galima apibūdinti atvirai apie savo homoseksualumą kalbančio 19-mečio Tomo Meškio gyvenimą.
Tomas Meškys
Tomas Meškys
© Asmeninio albumo nuotr.

Jau metus Jungtinėje Karalystėje, Lesteryje, gyvenantis T. Meškys sako, kad gėjams Lietuvoje gyventi sunku. Jo teigimu, didžiausi homofobai patys gali būti gėjai.

Gyvenimas Tauragėje – tarsi košmaras

Birželio 18 d. Vilniuje vyksiančiose LGBT eitynėse „Baltic Pride“ T. Meškys nedalyvaus, nes gyvena Lesteryje. Tačiau jis sako suprantantis, kaip sunku būti gėjumi Lietuvoje. „Pastebėjau, kad Lietuvoje pastaruoju metu daug kas atsiskleidė. Lietuvoje niekas nesikeičia, tik žmonės tampa drąsesni, tačiau drąsa nereiškia, kad jie nuo to nenukentės. Aš Lietuvoje gyventi nebegalėčiau“, – DELFI kalbėjo T. Meškys, papasakojęs savo gyvenimo istoriją.

Vaikinas gimė ir augo Tauragėje. „Buvo labai sunku. Buvo daug patyčių – niekas nežinojo apie mano seksualinę orientaciją, tačiau suprato, nes iš visų išsiskirdavau, o kai supratau, kad esu gėjus, niekada nesislėpiau“, – pasakoja T. Meškys.

Iš mokyklos jis prisimena grasinimus, patyčias, spjaudymą. Tiesa, kartais užstodavo mokytojai – vaikinas sako buvęs vienas normaliausių tarp „iš kaimų suvažiavusių, žemo intelekto“ mokinių. „Aš neatsikirsdavau atgal, nes bijojau dėl saugumo. Vengiau problemų“, – sako pašnekovas.

T. Meškys Tauragėje jautėsi vienintelis gėjus, vėliau sužinojo tokių esant ir daugiau, tačiau šie slėpėsi. Vaikinas prisipažįsta įklimpęs į depresiją, net galvojęs apie savižudybę. Mokslo metų laiku jis keletui savaičių vykdavo pasigydyti į sanatoriją – taip norėjo išvengti pragaro mokykloje.

Neapsikentęs T. Meškys 12 klasėje persikraustė į Vilnių. Tačiau ir Salomėjos Nėries gimnazijoje nebuvo lengva, tad mokslus teko baigti nuotoliniu būdu.

Siūlo žmonoms atidžiau pažiūrėti į vyrus

Mamai apie homoseksualumą pasakė ne jis pats, o tai sužinojusi teta. „Ji pareiškė – arba pats mamai pasakai, arba aš pasakysiu, kad tu gėjus. Su teta seniai nutraukiau visus ryšius, nes tai ne jos reikalas, pats turėjau pasakyti, tai mano pasirinkimas“, – sakė pašnekovas.

Mama iš pradžių kaltino save – manė, kad tai lėmė skyrybos ir tėvo nebuvimas šalia. „Tėvai irgi gyvenę rusų laikais, nelabai ką supranta. Lietuvoje trūksta išprusimo šiuose reikaluose, viename komentare skaičiau moteriškės pareiškimus, kad būti gėjumi užkrečiama. Kas tokiems žmonėms negerai su galva? Juokingiausia, kad daug žmonių gėjus laiko pedofilais – pažiūrėkite į savo vyrus, moteriškės, visi homofobai – patys gėjai, kurie bijo ir taip bando atstumti“, – rėžia T. Meškys.

T. Meškys apie savo homoseksualumą jau yra davęs interviu žiniasklaidai. Jo atviras prisipažinimas nesukėlė nuostabos nei Anglijoje gyvenančiai mamai, nei giminėms, tik tėvui buvo šokas – viename leidinyje perskaitęs interviu šis suprato, kad Tomas iš persirenginėjimo moterimi uždirba pinigus, teikia eskorto pasaugas. Tačiau tai, sako T. Meškys, netiesa: jis mėgsta persirengti drag queen, tačiau taip elgiasi tik norėdamas pasilinksminti naktiniuose klubuose. Vaikinas pastebi, kad Jungtinėje Karalystėje daug biseksualų, tačiau jie savo orientaciją slepia. Tokiems ypač patinka drag queen.

Tėvas taip pat papriekaištavo, kam reikia reklamuotis. Bet jaunas vyras atremia – tai ne reklama, o jo gyvenimas. T. Meškys sulaukė ne vieno palaikymo už drąsą kalbėti, tuo metu vienas žmogus parašė, kad Tomas „atrodo kaip boba“.

Vilniuje užsipuolė „marozai“

„Į mane visada žiūri gatvėse, nesvarbu, kur bebūčiau, nes esu asmenybė. Lesteris nedidelis, čia daug lenkų ir lietuvių, tad nenuostabu, kad susilaukiu daug žvilgsnių. Patys britai nemato problemų. Jauties daug geriau, nes čia nereikia slėptis, nesvarbu, kad tau gatvėje kažką pasakys – jie nieko negalės padaryti, nes turės nemažų problemų su policija, čia į tokius dalykus žiūri rimčiau nei Lietuvoje“, – apie tai, kaip skiriasi homoseksualų gyvenimas Lietuvoje ir JK, kalbėjo T. Meškys.

Tuo metu net ir sostinėje Vilniuje Tomas sako nesijaučiantis gerai.„Iš dalies apie emigraciją galvojau visada. Išvykęs į Angliją galvojau, kad norėčiau grįžti gyventi į Lietuvą. Bet kai grįžau atostogų, gatvėje ant manęs išpylė gėrimą“, – pasakoja T. Meškys.

Praėjusį kovą į kavinę Vilniuje užsukęs Tomas sakė pastebėjęs „du marozus“, kurie palaukė, kol Tomas su draugu išeis iš kavinės. Išėjus vaikiną minėti „marozai“ apipylė kola. Tomas iškvietė policiją, tačiau, aiškina jis, tai pareigūnams nebuvo labai svarbu.

T. Meškys pasakoja, kad Lietuvoje ir Jungtinėje Karalystėje visuomenės skiriasi. Ten į parduotuvę gali eiti su chalatu ir nesulaukti dėmesio. „Žmonės čia neišskiria kitokių, nebent tai būtų lietuviai ir lenkai“, – sakė jis. Tačiau, pastebi pašnekovas, daug emigrantų, pagyvenę svetur, ima mąstyti kitaip.

Lesteryje ir Liverpulyje T. Meškys yra dalyvavęs LGBT eitynėse. Tai – festivalis, kuriame nėra smurto, nematyti policijos. Čia žmonės tiesiog mėgaujasi gyvenimu. Lesteryje veikia vienas gėjų klubas ir keturi gėjų barai. T. Meškys Anglijoje sako žinantis tik vieną miestą, kuriame nėra gėjų klubų. Tai Peterboras, ypač mėgstamas lenkų ir lietuvių. Tačiau ir čia kas savaitę rengiama gėjų naktis.

Juokina mamyčių baimės

„Labai norėjau grįžti atostogų į Lietuvą, grįžau, bet supratau, kad nebenoriu“, – ateities su Lietuva nesieja T. Meškys. Į Tauragę jis visai nevažiavo, nes net gyvendamas Jungtinėje Karalystėje iš tauragiškių sulaukė grasinimų. „Juokingiausia, kad visi, kurie tavęs nekęsdavo, tave seka instagrame, feisbuke“, – stebisi Tomas.

Kaip gyvena gėjai Lietuvoje? „Jei esi nevyriškas gėjus, tau bus sunku. Daugelis dėl to slepiasi, tik nemanau, kad taip gyventi jiems patinka. Aš iš tokių žmonių, kuris slėpdamasis negyventų savo gyvenimo“, – mano T. Meškys.

Homoseksualus vaikinas atmeta girdimus priekaištus dėl „reklamavimosi“.

„Visų pirma, žurnalistai patys prašo interviu, antra, tai nėra reklama – gyvendamas JK suprantu, kaip sunku būti gėjumi Lietuvoje ir situacija turi keistis. Ne mano reikalas, kad gyvenai giliame kaime, tavo tėvai buvo alkoholikai ir tavęs tėvai neišmokė tolerancijos, arba pats esi užsislėpęs gėjus, kuriam gėjai nepatinka. Turintiems tokių problemų reikėtų pakalbėti su psichiatru. Ypač juokinga, kai mamytės savo forumuose prisiskaito, kad būti gėjumi užkrečiama. Sunku pasakyti, iš kur toks durnumas, gal nuo rusų laikų pasilikę“, – svarsto pašnekovas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.