aA
JAV pažangių tyrimų karinė agentūra (DARPA), užsiimanti perspektyvių technologijų kūrimu tobulina naują programą, kuri leis JAV išlaikyti dominavimą ore. Perspektyvinė oro gynybos sistema pavadinta itin išraiškingu pavadinimu, kuris Rusijoje gali sukelti ir pykčio priepuolių.
SoSITE programa
SoSITE programa
© DARPA nuotr.

Pastaruoju metu susirūpinimą dėl Rusijos stiprinamų A2/AD pajėgumų ( angl. anti-access and area denial – tai atgrasymo priemonės, dažniausiai priešlėktuviniai ir priešlaiviniai pajėgumai prieš priešininką, kad jam būtų pernelyg pavojinga dislokuoti savo pajėgas vietovėje, kurią gina A2/AD tinklas) Kaliningrade reiškiantys amerikiečių generolai laužo galvas, kaip konflikto atveju reikėtų įveikti integruotą ir daugiasluoksnį Rusijos priešlėktuvinės gynybos tinklą.

Tuo tarpu DARPA pristatė priešnuodį, tradiciškai sudėtingu pavadinimu: Integruotų technologijų ir eksperimentinių sistemų sistema („System of Systems Integration Technology and Experimentation“).

Nežinia, ar programos kūrėjai pagalvojo, jog šio pavadinimo trumpinys – SoSITE itin panašus į rusų kalbos žodį, kuris reiškia „čiulpkite“, tačiau programos pristatymuose leidžiama suprasti, kad pagrindiniai šios sistemos taikiniai – pažangią rusišką ginkluotę naudojančios šalys.

Pavyzdžiui, vienoje skaidrėje pavaizduota, kaip veiks naujoji programa: JAV pilotuojami ir nepilotuojami orlaiviai naudosis bendru integruotu tinklu, itin greitai keisis informacija ir duomenis perduos į išmaniąsias raketas bei kitą ginkluotę, kuri gali būti nukreipta į priešininko pajėgumus greičiau, nei pastarieji galėtų sureaguoti. SoSITE programos jutikliai galėtų iš anksto pastebėti priešininko taikinius, slopinti jų radarų signalus bei atlaikyti kibernetines atakas.

Skaidrėje pavaizduoti būsimieji daugiafunkciniai JAV naikintuvai F-35, išankstinio perspėjimo radarus turintys lėktuvai E-2 Hawkeye, AWACS, žvalgybiniai bei smogiamieji bepiločiai orlaiviai, kurie, keisdamiesi duomenimis iš saugaus atstumo, gali paleisti įvairias raketas tokius taikinius, kaip rusiški naikintuvai Su-35 bei priešlėktuvinės gynybos kompleksus BUK-M.

„Dažnai kalbuosi su savo draugais, kaimynais ir jie net neabejoja, kad JAV turi neginčijamą pranašumą ore ir kad mes galime smogti bet kam ir bet kur. Tačiau mūsų potencialūs priešininkai sistemiškai vystė savo sistemas ir ir mūsų technologiniam pranašumui yra kilusi reali grėsmė – ne tik išorinė, bet ir vidinė, dėl itin sudėtingų technologijų, kurios įdiegtos į esamas platformas“, – sakė DARPA strateginių technologijų biuro direktorius Nilsas Sandellis.

Jo teigimu, šiuolaikinės JAV sistemos yra ne tik sudėtingos – pernelyg daug laiko užtrunka jas sukurti ir išbandyti.

„Nespėjame paskui komercinių technologijų kūrėjus“, – pripažino DARPA atstovas. Jo nuomone, integruota sistemų sistema padės už mažesnius kaštus pasiekti tokį rezultatą, kuris tenkins JAV oro pajėgų poreikius.

„Siekiame, kad ateityje mažesnis pilotuojamų orlaivių skaičius kartu su bepilotėmis platformomis atliktų sudėtingiausias užduotis. Visi jie būtų sujungti viename tinkle – bepiločiai orlaiviai galėtų pasiekti didesnį pavojų keliančias vietas, taip sumažindami grėsmę pilotams. Bepilotės platformos būtų paprastesnės ir galėtų nešti ginkluotę,. Elektroninės kovos priemones bei jutiklius, leidžiančius pilotuojamiems orlaiviams išlikti tyliems ir sunkiau pastebimiems“, – sakė N. Sandellis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.