aA
Žmogaus teises prižiūrinčios Europos Tarybos Parlamentinis Asamblėja (ETPA) ketvirtadienį balsavo, kad Rusijos narystė būtų sustabdyta, jeigu ji nepasieks pažangos, vesdama derybas su sukilėliais ir gerindama žmogaus teisių padėtį Čečėnijoje. Rusijos delegacijos balsavimo teisė buvo sustabdyta, ir ji išėjo iš susirinkimo.

ES pirmininkės Portugalijos UR ministras Jaime Gama (Žaimė Gama) atvykęs į Maskvą pareiškė, kad ETPA balsavimas - tai tarptautinio susirūpinimo ženklas Maskvai.

Kartu atvykęs ES bendrosios užsienio ir saugumo politikos aukštasis įgaliotinis Javieras Solana (Chavjeras Solana) išreiškė pasiryžimą "negailėti pastangų, konstruktyviai plėtojant santykius tarp Rusijos ir ES šalių".

Penktadienį abu pareigūnai turi vesti derybas su Rusijos UR ministru Igoriu Ivanovu, o po pietų susitikti su V. Putinu.

Kartu su J. Gama skubiai surengtose derybose turėjo dalyvauti ir du kiti vadinamosios ES "troikos" nariai - Prancūzijos UR ministras Hubertas Vedrine (Hiuberas Vedrinas) ir ES užsienio ryšių įgaliotinis Chrisas Pattenas (Krisas Patenas). Tačiau jie negalėjo atvykti dėl anksčiau paskirtų užsienio susitikimų. Abiem ministrams atstovaus žemesnio rango pareigūnai.

ES atstovai sako, kad V. Putinas turi galimybę pagerinti santykius su šia sąjunga, tačiau daug kas priklauso nuo to, kaip jis tvarkysis Čečėnijoje. Daugelis rusų remia šią karo operaciją.

ES reikalauja ugnies nutraukimo Čečėnijoje ir nepriklausomo žmogaus teisių pažeidimų tyrimo. Ji taip pat siekia, kad užsienio pareigūnai ir stebėtojai galėtų lengviau patekti į Čečėniją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.