aA
Kinijoje viešinčio premjero Algirdo Butkevičiaus Lietuvoje lauks karštos diskusijos su partiečiais, kurie įsitikinę, kad su „valstiečiais“ Seimo rinkimų link pasukęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis turėtų trauktis iš vyriausybės.
Saulius Skvernelis ir Algirdas Butkevičius
Saulius Skvernelis ir Algirdas Butkevičius
© DELFI / Tomas Vinickas

Tačiau pats premjeras iš Kinijos reiškė nuomonę, kad norėtų ir toliau ministrų kabinete dirbti su partijos „Tvarka ir teisingumas“ deleguotu S. Skverneliu.

Dar prieš kelias dienas kai kurie įtakingi socialdemokratai laikėsi nuosaikios pozicijos S. Skvernelio atžvilgiu, manydami, jog jis, nepaisydamas savo sprendimo rinkimuose dalyvauti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, turėtų baigti savo pradėtus darbus Vidaus reikalų ministerijoje.

Tačiau po kategoriškų „tvarkiečių“ lyderio Rolando Pakso pareiškimų, kad S. Skvernelis turi trauktis iš vyriausybės, ir Darbo partijos vadovo Valentino Mazuronio raginimų kuo greičiau atšaukti ministrą iš pareigų, atrodo, keičiasi pačių socialdemokratų pozicija.

Laukia teisingo premjero sprendimo

Nuosaikesnės pozicijos dėl S. Skvernelio pasitraukimo iš vyriausybės laikęsis vienas įtakingiausių socialdemokratų Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas dabar jau mano, jog ministrui būtų protingiausia trauktis iš posto.

„Sugrįš iš kelionės premjeras ir, manau, bus priimtas teisingas sprendimas. Vyriausybei nereikėtų nerimauti, kad iš pareigų gali pasitraukti keli ministrai. Mes juk Seime turime pakankamą daugumą“, – kalbėjo S. Sysas.

Algirdas Sysas
Algirdas Sysas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Jis taip pat teigė manąs, jog būtų politiškai nekorektiška ir neteisinga, kad S. Skvernelis, deleguotas į vyriausybę „tvarkiečių“, liktų joje kaip visai kitos politinės jėgos atstovas.

„Kaip atrodys, kai jis važinės po Lietuvą ir agituos už „valstiečius“? Jau net opozicija mums užduoda nepatogius klausimus. Todėl, mano galva, sprendimo ilgai laukti nereikės. Po Velykų, antradienį arba trečiadienį, viskas paaiškės“, – teigė A. Sysas.

Ministras nebeturi kitos išeities – tik trauktis

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas įsitikinęs, jog po to, kai valdančiosios koalicijos atstovai „tvarkiečiai“, delegavę S. Skvernelį į ministro postą, pareikalavo jo atsistatydinimo, kitos išeities jam nebėra: reikia trauktis iš posto.

„Normalioje demokratinėje valstybėje kiekvienas save gerbiantis politikas priimtų adekvatų susidariusiai situacijai sprendimą, nedeleguodamas atsakomybės premjerui nepaisant to, kokie jo reitingai ar darbo rezultatai. Politika – ne santuoka. Čia sprendimai turi būti priimami atsakingai. Emocijomis, „myliu nemyliu” negalima vadovautis“, – įsitikinęs J. Sabatauskas.

Juozas Olekas, Julius Sabatauskas
Juozas Olekas, Julius Sabatauskas
© DELFI / Orestas Gurevičius

Kaip valdančiojoje koalicijoje reikėtų dirbti socialdemokratams tuo atveju, jei premjeras A. Butkevičius vis dėlto nuspręstų laikytis pozicijos, jog S. Skvernelis gali likti ministro poste?

„Neįsivaizduoju. Neatmestina galimybė, kad tokiu atveju valdančiosios koalicijos partneriai – Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“ – gali pasitraukti, o tuomet liktų mažumos vyriausybė. Todėl geriau būtų tokio įvykių scenarijaus išvengti“, – svarstė J. Sabatauskas.

Politologas Lauras Bielinis teigia manąs, jog esamą situaciją sukūrė pats ministras S. Skvernelis. Todėl jis pats ir privalo priimti principingą sprendimą dėl savo tolimesnės ateities. „Jei S. Skvernelis to nepadarys ir privers jį atstatydinti iš posto, tai jis – dar labai naivus politikas“, – pastebi L. Bielinis.

Lauras Bielinis
Lauras Bielinis
© DELFI / Šarūnas Mažeika
www.lrt.lt