aA
Šiose nuotraukose – vaizdai, užfiksuoti bute, kuriame teroristinius išpuolius Briuselyje įvykdę trys džihadistai gamino sprogmenis, skelbia „The Daily Mail“.
Teroro irštvoje: ką rado bute, kuriame buvo planuoti kruvini išpuoliai
© youtube.com

Paprastame bute Briuselio Scharbeko rajone broliai Khalisas ir Ibrahimas El Bakraoui ir Najimas Laachraoui pasigamino sprogmenų, kuriuos detonavę oro uoste ir metro stotyje pražudė 31 žmogų.
Nuotraukose, kurias padarė antiteroristinę operaciją po išpuolių minėtame rajone vykdę policijos pareigūnai, matoma duryse pareigūnų išmušta skylė.

Teroro irštvoje: ką rado bute, kuriame buvo planuoti kruvini išpuoliai
© twitter.com

Detektyvų teigimu, bute jie aptiko nesprogusią bombą, „Islamo valstybės vėliavą“ ir chemikalų, naudojamų gaminant sprogmenis. Skelbiama, kad reidas atliktas praėjus kelioms valandoms po išpuolių.

Be to, policijos pareigūnai šiukšlių dėžėje aptiko Ibrahimui priklausantį kompiuterį, kuriame buvo ir savižudžio raštelis. Jame jaunas vyras teigia, kad po to, kai praeitą penktadienį buvo sulaikytas išpuoliais Paryžiuje įtariamas Salah Abdeslamas, jis jaučiasi labai nesaugus.

„Esu priverstas nuolat judėti iš vienos vietos į kitą. Nežinau, ką man daryti. Jaučiuosi medžiojamas ir labai nesaugus. Jeigu viskas taip klostytis ir toliau, galiausiai atsidursiu kalėjime šalia jo“, – teigiama raštelyje.

Ibrahimas El Bakraoui
Ibrahimas El Bakraoui
© AFP/Scanpix

Policijos pareigūnų bute darytose nuotraukose – sudaužytas „iPad“, kuris galimai galėjo būti naudojamas planuojant žudynes oro uoste ir metro stotyje.

Prieš išpuolius Briuselyje teroristai nuomojosi butą kitame rajone. Jame policijos pareigūnai kratą atliko praeitą savaitę. Per operaciją buvo nukautas vienas terorizmu įtariamasis – Mohamedas Belkaidas.

Kol kas nežinoma, kiek ilgai džihadistai gyveno XX amžiaus 7-ąjį dešimtmetyje statytame daugiabutyje Scharbeko rajone. Kaimynai teigia, kad nuomininkai su jais nepalaikė praktiškai jokio kontakto.

Teroro irštvoje: ką rado bute, kuriame buvo planuoti kruvini išpuoliai
© AFP/Scanpix

Vienas prisistatyti nepanoręs kaimynas tvirtina, kad vyrai bute gyveno maždaug pustrečio mėnesio, o vienas iš jų nešiojęs peruką. Kaimynas sako, kad, sužinojęs, kas nutiko, labai nuliūdo, nes vyrai jam patikę, esą atrodė draugiški. Butas, kuriame gyveno teroristai, įsikūręs ant dviejų judrių gatvių kampo.

Jau anksčiau kaltintojai patvirtino, kad per kratą minėtame bute pareigūnai aptiko bombų gamybai reikalingos įrangos ir medžiagų. Kaip teigia pareigūnai, butas, kurį nuomojosi teroristai ir kuriame gamino bombas, yra penktame daugiabučio aukšte.

Teroro irštvoje: ką rado bute, kuriame buvo planuoti kruvini išpuoliai

Pareigūnai teigia bute aptikę daug acetono peroksido, kuris naudojamas sprogmenų gamybai. Pakaitinus šiuos baltus kristališkus miltelius, jie tampa itin pavojingi ir net vadinami „Šėtono motina“. Ekspertų teigimu, rankai susprogdinti pakaktų vos kelių gramų, o didesnis kiekis galėtų sugriauti ir pastatą.

Bute priešais gyvenantis Kolumbijos pilietis sako, kad teroristus yra matęs kelis kartus. Esą vyrai jam pasirodė smulkaus kūno sudėjimo, paprasti ir draugiški.

Kitas vietos gyventojas, 77 metų Mohamedas, teigia, kad iki tol jokių problemų šioje gatvėje nebuvo. „Labai liūdna. Buvo normali gatvė. Jie čia gyveno tikrai ne ilgai. Tai tikrai nėra rajono problema. Visi čia draugai. Tiesą sakant, esu labai piktas ir kaip reikiant šokiruotas. Deja, nieko negaliu pakeisti“, – sakė vietos gyventojas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.