aA
Seimas ketvirtadienį atmetė konservatorių siūlymą sudaryti Seime komisiją, kuri aiškintųsi Darbo partijos prieš maždaug dešimtmetį neapskaitytų 24 mln. litų (beveik 7 mln. eurų) kilmę.
Seimas atmetė siūlymą aiškintis Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ lėšų kilmę
© DELFI / Tomas Vinickas

Už tokios komisijos sudarymą balsavo 28 Seimo nariai, tiek pat buvo prieš, dar 29 Seimo nariai susilaikė. Kitu balsavimu, 57 balsais prieš 30, nuspręsta projektą galutinai atmesti, užuot grąžinus iniciatoriams tobulinti.

Opozicinė Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcija siūlė sudaryti laikinojo tyrimo komisiją dėl Darbo partijos veiklai 2004-2006 metais finansuoti skirtų lėšų „įgijimo aplinkybių, šaltinių ir panaudojimo išaiškinimo“.

Savo siūlyme konservatoriai argumentavo, kad „iki šiol vykdyti ikiteisminiai tyrimai ir bylos nagrinėjimas teisme nepateikė atsakymo, iš kokių šaltinių „juodosios buhalterijos“ lėšos buvo sukauptos“.

Apeliacinis teismas vasario mėnesį Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą, parlamentarą Vytautą Gapšį ir buvusią finansininkę Mariną Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisino dėl sukčiavimo.

Bylos duomenimis, 2004–2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta 24 mln. 297 tūkst. 626,06 lito (7 mln. 37 078,91 euro) pajamų ir 14 mln. 727 tūkst. 63,21 lito (4 mln. 265 tūkst. 252,32 euro) išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.