aA
Didžioji dauguma šalies gyventojų Gavėnios metu pakeitė savo kasdienio valgymo įpročius ir daug ko atsisakė. Pasninko nesilaikę prisipažino tik kas dešimtas apklausos dalyvis, taip pat yra ir tokių, kurie nežino, kas yra Gavėnia.
Apklausa: Gavėnios metu beveik du trečdaliai gyventojų keičia savo mitybos įpročius
© Shutterstock nuotr.

Prekybos tinklas IKI, norėdamas išsiaiškinti, ar pirkėjai laikosi Gavėnios tradicijų, atliko apklausą internetu. Daugelis atsakiusiųjų nurodė, kad tai rimties, susikaupimo, o svarbiausia - apsivalymo ir susitaikymo metas prieš Šv. Velykas. Nemaža dalis Gavėnią supranta tik kaip kūno apsivalymą ir akcentuoja pasninką. Tiesa, yra ir nežinančių šio žodžio reikšmės, tačiau tokių - vos 3 proc.

Pasak Troškūnų Švč. Trejybės parapijos klebono Sauliaus Filipavičiaus, Gavėnia krikščionių tradicijoje ir tikėjime yra laikas prieš Velykas, kada tikintys žmonės mini Kristaus 40 dienų pasninką, jo kančią ir mirtį. "Šis laikotarpis įpareigoja tikinčiuosius pasninkauti penktadieniais, ypač Didįjį penktadienį ir pirmąją Gavėnios dieną, kitaip dar vadinamą Pelenų diena. Tikrasis pasninkas yra tada, kai žmogus vieną kartą per dieną valgo įprastai, o kitus du - vos užkanda ir nuolat jaučia fizinį alkį. Norintys pasninkauti gali rinktis grūdinės kilmės produktus, daržoves, vaisius bei žuvį", - sakė klebonas.

Apklausa parodė, kad daugiau nei dešimtadalis gyventojų kasmet atsakingai pasninkauja visą Gavėnios laikotarpį. Maždaug trečdalis nurodė tai darantis tik penktadieniais, o kas dešimtas - tik Didįjį penktadienį prieš pat Šv. Velykas. Visiškai nesilaikantys Gavėnios tradicijų nurodė vos 13 proc. apklaustųjų, 3 procentai teigia prieš Velykas kasmet planuojantys pasninkauti, tačiau tai jiems nepavyksta.

Pasak prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės, Gavėnios laikotarpis jaučiamas ir prekybininkams. "Kasmet prieš Velykas pastebime išaugusius žuvies, vaisių ir daržovių pardavimus. Žinoma, galbūt šių produktų pardavimus lemia ir besikeičiantys pirkėjų įpročiai atėjus pavasariui, kai daugelis labiau rūpinasi savo mityba, renkasi lengvesnius produktus", - sako ji.

Apklausoje buvo teiraujamasi ir kas dažniausiai Gavėnios metu atsiduria ant mūsų tautiečių stalo. Paaiškėjo, kad stengiamasi atsisakyti mėsos, penktadalis respondentų į savo racioną įtraukia daugiau žuvies, o 5 proc. nurodė ir taip kasmet pavasarį besilaikantys dietos bei dažniausiai valgantys vaisius ir daržoves. Kiti nurodė per Gavėnią gaminantys patiekalus iš įvairių kruopų, silkės, grybų. 7 proc. respondentų teigė Gavėnios tradicijų besilaikantys labai griežtai ir nevalgantys ne tik mėsos, bet ir kiaušinių bei pieno produktų.

Apklausa internetu buvo atlikta kovo 7-21 dienomis. Joje dalyvavo 349 respondentai, kurių amžius nuo 18- 65 metų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.