aA
Lietuvoje kovo 23-24 dienomis lankysis Šiaurės Atlanto Taryba (NAC) - pagrindinis politinis NATO sprendžiamasis organas.
 Alexanderas Vershbow
Alexanderas Vershbow
© Reuters/Scanpix

Pirmąją vizito dieną, trečiadienį, Vilniuje rengiama vakarienė, kurioje bus diskutuojama apie NATO adaptaciją pasikeitus saugumo aplinkai. Joje dalyvaus Lietuvos užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai Linas Linkevičius ir Juozas Olekas.

NAC posėdyje ketvirtadienį bus aptariama saugumo padėtis regione.

Tą pačią dieną su NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoju Alexanderiu Vershbow ir NAC, kurią sudaro nuolatos Aljanso būstinėje Briuselyje dirbantys 28 šalių sąjungininkių ambasadoriai, susitiks Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šalies vadovė su NAC atstovais aptars karines grėsmes ir realią saugumo padėtį regione, pasirengimą NATO viršūnių susitikimui, kuris už kelių mėnesių vyks Varšuvoje.

Lietuva kartu su Latvija ir Estija Varšuvoje siekia didesnių kolektyvinės gynybos ir atgrasymo priemonių, kurios žymiai sustiprintų Baltijos šalių saugumą - padidinto sąjungininkų pajėgų ir karinės technikos dislokavimo, regioninių oro gynybos sprendimų, nuolatos atnaujinamų ir realiems agresijos scenarijams pritaikytų gynybos planų, greito ir operatyvaus sprendimų priėmimo proceso.

Šiaurės Atlanto Taryba yra pagrindinė politinius NATO sprendimus priimanti institucija. NAC Aljanso šalyse narėse lankosi tik išskirtiniais atvejais. Šio vizito tikslas - prieš Varšuvos viršūnių susitikimą išsamiai susipažinti su saugumo situacija regione ir įvertinti, kokių dar saugumo užtikrinimo priemonių reikia Lietuvai, Latvijai ir Estijai.

Viešėdami Lietuvoje Šiaurės Atlanto Tarybos nariai apžiūrės Pažaislio vienuolyną, vyks į Mechanizuotosios pėstininkų brigados "Geležinis Vilkas" štabą ir poligoną, kur Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika ir JAV pajėgų Europoje vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas NAC nariams pristatys Baltijos šalyse veikiančių sąjungininkų pajėgas šiuolaikinių saugumo iššūkių kontekste.

NAC buvo įsteigta Šiaurės Atlanto sutartimi. Ji gali susirinkti šalių narių nuolatinių atstovų, ministrų ar valstybių vadovų lygiu. Į Lietuvą ji vyks nuolatinių atstovų lygiu. Tarybai vizito metu vadovaus NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas A. Vershbow.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.