aA
Europos Sąjungos (ES) susitarimas su Turkija dėl migrantų grąžinimo nereiškia naujų pabėgėlių kvotų ES narėms, penktadienį BNS pranešė prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Karolina Pansevič

„Šita vieta buvo labai kritiška daugeliui šalių, mums - taip pat ir aš dar vakar diskusijų metų pasiūliau, kad būtų įtvirtinti saugikliai, kad liktų tiktai anksčiau sutartų ir suderėtų kvotų rėmuose. Ir tai yra labai aiškiai suformuluota tiek dvišaliame memorandume tarp ES ir Turkijos, taip pat kitame dokumente, tas pats pakartota Europos Vadovų Tarybos išvadose, kur labai aiškiai pasakyta, kad jeigu bus viršyta kvota, kuri buvo suderėta ir sutarta (...), jeigu matome, kad tie skaičiai labai progresyviai auga, reiškia programa ir sistema, ir visas mechanizmas neveikia ir jis turės būti sustabdytas“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, ES susitarimas su Turkija pradės galioti nuo sekmadienio.

„Didžiausias, aišku, klausimas, (...) kaip įgyvendinti šį susitarimą, nebuvo lengva ir susitarti, nes daug sąlygų buvo nuo finansinių, iki derybinių, iki laisvo judėjimo žmonių tarp Europos ir Turkijos, bet, aišku, svarbiausia, kad pritarta migrantų grąžinimui tarptautinės teisės rėmuose“, - kalbėjo šalies vadovė.

Jos teigimu, grąžinti migrantus į Turkiją Graikija administracinių gebėjimų neturi, todėl ES ketina siųsti jai ne tik humanitarinę pagalbą, bet ir migracijos specialistus bei pasienio apsaugos pajėgas.

Pasak prezidentės, susitarimas su Turkija bus pirmas patikrinimas Europai, ar ji sugebės suvaldyti nelegalių migrantų srautus, nes ateityje į žemyną gali atsiverti ir daugiau migrantų kelių.

„Žinome ir jau matome požymius, kad dar vienas kelias gali vasarą atsiverti per Viduržemio jūrą iš Libijos“, - sakė D.Grybauskaitė.

ES su Turkija susitarė, kad naujai iš Turkijos į Graikijos salas atvykstantys nelegalūs migrantai bus grąžinami atgal, o į ES iš Turkijos bus perkeliami tik sirų karo pabėgėliai.

Šiuo susitarimu taip pat pagreitinama ir ES finansinė parama Turkijai padėsianti spręsti migracijos krizę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.