aA
JAV prezidento pirminių rinkimų kampanijos favoritas respublikonų stovykloje Donaldas Trumpas antradienį iškovojo dvi svarbias pergales Mičigano ir Misisipės valstijose, išlaikydamas dominuojančią poziciją prieš ateinančią savaitę vyksiančius svarbius balsavimus.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas
© Reuters/Scanpix

Pirmieji duomenys rodo, kad Mičigane D.Trumpas lenkia Ohajo gubernatorių Johną Kasichą 12 procentinių punktų.

Trečias liko Teksaso senatorius Tedas Cruzas, kuris tampa labiausiai įtikinama alternatyva D.Trumpui – bent jau pagal labai svarbų delegatų, kuriuos valstijos siunčia į respublikonų nacionalinį suvažiavimą, skaičių.

Senatorius Marco Rubio, kuris atrodo priimtiniausias kandidatas respublikonų elitui, Mičigane liko ketvirtas.

„Jiems ne itin gerai sekėsi šį vakarą, bičiuliai, – sakė D.Trumpas savo pergalės kalboje Floridoje. – Šį vakarą gerai sekėsi tik vienam žmogui: Donaldui Trumpui.“

Respublikonai antradienį taip pat balsavo dviejose kitose valstijose: Aidahe, kur vyko pirminiai rinkimai, ir Havajuose, kur buvo surengtos bendruomenių sueigos.

Tačiau pagal siunčiamų delegatų skaičių ir prestižą neginčijamai svarbiausios varžybos abiem partijoms vyko Mičigane ir Misisipėje – labai skirtingose pagal ekonomikos išsivystymą ir demografinę sudėtį valstijose. D.Trumpas laimėjo abiejose, dar kartą pagrįsdamas savo pareiškimus, kad jis yra tinkamiausias kandidatas plačiausiam respublikonų rinkėjų ratui.

Milijardierius nekilnojamojo turto magnatas sustiprino savo pozicijas, laimėjęs 14-oje iš 22-jų valstijų, kuriose jau vyko respublikonų balsavimai. Jis skynė pergales įvairiuose regionuose – tiek pramoniniuose šiaurės rytuose, tiek pietinėje kaimiškosios „Biblijos juostos“ dalyje.

B. Sandersas išplėšė pergalę Mičigane

Senatorius Bernie Sandersas laimėjo Demokratų partijos pirminius rinkimus Mičigane, pranešė JAV televizijos, o šis rezultatas buvo netikėtas kampanijos favoritei Hillary Clinton, kuriai buvo pranašaujama pergalė toje šiaurinėje valstijoje.

„Tai buvo fantastiška naktis Mičigane“, – sakė B.Sandersas tuojau po to, kai buvo paskelbta, kad sėkmė jam nusišypsojo šioje išvystytos pramonės valstijoje.

Mičiganas buvo viena iš keturių valstijų, kuriose antradienį vyko JAV prezidento kampanijos pirminiai balsavimai.

Suskaičiavus balsus 97 proc. apylinkių paaiškėjo, kad Vermonto senatorius, įkvėpęs jaunus rinkėjus raginimais sukurti didesnę ekonominę lygybę, Mičigane surinko 50,1 proc. balsų, o už H.Clinton balsavo 48 procentai.

Buvusi valstybės sekretorė anksčiau paskelbė tvirtai laimėjusi prieš B.Sandersą Misisipėje, tęsdama pergalių seriją pietinėse valstijose, kuriose jai sekdavosi mobilizuoti daugelį afroamerikiečių rinkėjų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.