aA
Šių metų Vilniaus Rusijos forume Trakuose bus diskutuojama aktualiais Rusijos vidaus ir užsienio politikos klausimais, aptariama žmogaus teisių padėtis, ekonominės ir politinės Rusijos raidos perspektyvos, Rusijos ir Vakarų santykiai bei jų ateitis.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Rusijos režimo tvarumas, demokratijos ateities perspektyvos, nacionalizmas – šiais ir kitais klausimais diskutuos Lietuvoje susirinkę Rusijos intelektualai, rašytojai, žurnalistai, režisieriai ir opozicionieriai. Dvi dienas truksiančiame forume garsios pavardės – Garis Kasparovas, Ilja Ponomariovas, Maša Gessen ir kiti. Pasak forumo rengėjų, tai žmonės, kurie nori kitokios, ne V. Putino Rusijos, kurie tikisi, kad Rusija ateityje pasikeis. Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro, būtų klaidinga visus Rusijos piliečius tapatinti su Kremliaus vykdoma politika, nes šioje šalyje yra daug intelektualų, laisvos minties, kūrybingų žmonių.

„Aš manau, jie puikiai supranta, kad niekas už juos nepakeis jų šalies ir niekas už juos nedalyvaus tos šalies gyvenime, ir mes tokių tikslų tikrai nekeliame, bet noras, kad juos išgirstų, noras, kad juos suprastų, noras tiesiog kalbėtis ir turėti partnerius pasaulyje yra labai suprantamas. Todėl, jeigu jie jaučiasi jaukiai Lietuvoje, jaučiasi čia ir suprasti, ir išgirsti, ir jie mano, kad toks renginys reikalingas, mes irgi tokių tikslų sieksime“, – sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak profesoriaus Tomo Venclovos, dabartinė Rusija vis labiau izoliuojasi nuo Vakarų, rodo agresiją ir tai yra pavojinga visam pasauliui. Pasakyti, kada ši situacija pasikeis, profesoriaus manymu, sudėtinga, tačiau pokyčiai neišvengiami.

„Manau, kad keisis. Juk nė viena valstybė šių dienų pasaulyje negali būti autarkiška, atskirta nuo pasaulio. Rusija negali būti izoliuota ir ji to neišlaikys, kad ir kaip dabartinė valdžia stengtųsi“, – tikina Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova.

Pasak Rytų Europos studijų centro vadovo, nėra perspektyvos radikaliems dabartinės sistemos pokyčiams, kaip nutiko Ukrainoje per Maidaną. Tam įtakos turi ir Vakarų pozicija Rusijos atžvilgiu. Daugėja ženklų, kad Sirijos ir Ukrainos įvykių kontekste gali susiformuoti situacija, kai sankcijos Rusijai bus panaikintos.

Ukraina bus stumiama priimti rusiškus reikalavimus, kai galbūt Rusijai manais už tai bus nebepratęstos sankcijos ir kai Europa pereis prie kitokio požiūrio, kai vėl reikės ieškoti įprastinių reikalų, ieškoti sąlyčio taškų dėl Vidurio Rytų proceso. Nes Rusija per šiuos metus susikūrė tą Sirijoje turimą kortą, kurią bandys mainyti ne tik Sirijos klausimais, bet išmainyti ir žaisti europiniais klausimais“, – sako Rytų Europos studijų centro vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Forumo svečiai pagerbs ir Maskvoje nužudytą opozicijos politiką Borisą Nemcovą.

www.lrt.lt