aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė nekomentuoja premjero Algirdo Butkevičiaus teiginių žiniasklaidoje ir tebelaukia principingo situacijos bei aplinkos ministro įvertinimo, antradienį pranešė prezidentės atstovė spaudai.
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė
Algirdas Butkevičius ir Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Prezidentė nekomentuoja ministro pirmininko pasisakymų žiniasklaidoje ir tebelaukia principingo situacijos ir aplinkos ministro vaidmens galimai neskaidriuose procesuose įvertinimo“, – antradienį BNS sakė Daiva Ulbinaitė.

Tokią poziciją šalies vadovės patarėja išsakė, kai premjeras pareiškė, jog prezidentė iš anksto žinojo apie teisėsaugos ketinimus nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kurortų zonų panaikinimo, ir apkaltino D.Grybauskaitę skleidžiant blogą informaciją apie Vyriausybę užsienyje.

„Kol dar buvo nebaigtas ikiteisminis tyrimas, man buvo pasakyta, kad jis greičiausiai bus nutrauktas ir pokalbių išklotinės bus paskelbtos viešai“, – pirmadienį LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė premjeras.

Perklaustas, ar planus paviešinti stenogramas jis sužinojo iš prezidentės, A.Butkevičius atsakė teigiamai: „Taip, ji man pasakė“.

A.Butkevičius tvirtino, kad „vos pradėjus dirbti prasidėjo blogos informacijos skleidimas apie šią Vyriausybę netgi už Lietuvos ribų“.

„Pirmas didžiulis smūgis man buvo, kai tapęs premjeru nuvykau pirmojo vizito į Latviją. Latvijos prezidentas man iškart sakė gavęs informacijos iš mūsų Prezidentūros, kad Vyriausybė yra korumpuota“, – kalbėjo premjeras.

Pasak A.Butkevičiaus, ta pati situacija pasikartojo ir kelionės į Estiją metu, o klausimų dėl korupcijos teko sulaukti ir viešint Vokietijoje, iš kanclerės Angelos Merkel.

„Kai Lietuvos delegacija nuvyko į Vokietiją su oficialiu vizitu ir susitiko su kanclere A.Merkel, susėdus pokalbio pirmas klausimas buvo, kaip Lietuvos Vyriausybei sekasi susitvarkyti su korupcija, su viešaisiais pirkimais. Visi delegacijos nariai net atsilošė iš nuostabos. Pasibaigus susitikimui aš kanclerės paklausiau, iš kur ji gavo informacijos apie neva korumpuotą Vyriausybę. Ji atsakė, kad ta informacija yra iš Lietuvos, iš Prezidentūros“, – pasakojo Vyriausybės vadovas.

Teisėsauga praėjusią savaitę pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo.

Netrukus po to paviešintos tyrimo metu įrašytų pokalbių išklotinės parodė, kad aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas Druskininkų merui Ričardui Malinauskui žadėjo „sužiūrėti“, „priminti kompanijai“ tvarkyti su Vyriausybės nutarimu susijusius reikalus. Ministras taip pat rugpjūčio pabaigoje yra žadėjęs merui per Vyriausybės pasitarimą „pasižiūrėti, kad nueitų į Vyriausybę“.

Stenogramose matyti, kad Vyriausybės nutarimo priėmimo reikalus su K.Trečioku meras R.Malinauskas pernai telefonu derino kelis kartus, sakydamas, jog tai būtų naudinga teisme. Tuo metu vyko teismo procesas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro.

Tuo metu liudydamas Seimo Antikorupcijos komisijai aplinkos ministras neigė sulaukęs aktyvių Druskininkų mero prašymų panaikinti Vyriausybės nutarimo dalį dėl kurorto apsaugos zonų. Jis tvirtino, kad meras tik prieš gerą pusmetį iki priimant nutarimą paklausęs, kodėl šio nutarimo pakeitimas vilkinamas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.