aA
„Kol ikiteisminis tyrimas dar vyko, man buvo pasakyta, kad jis greičiausiai bus nutrauktas, o pokalbių išklotinės paskelbtos viešai. Tai man pasakė prezidentė“, – laidoje „Dėmesio centre“ pareiškė ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© DELFI / Karolina Pansevič

Jis taip pat teigė iki šio trečiadienio lauksiąs savo patarėjų teisės klausimais išvadų, ar ministras Kęstutis Trečiokas melavo skandalingoje istorijoje, susijusioje su vadinamuoju Druskininkų Vijūnėlės dvaru. „Jei paaiškės, kad ministras melavo, siūlysiu atsistatydinti. Jei nesutiks, teiksiu ministro atstatydinimą prezidentei“, – sakė premjeras. Apie visą tai – pokalbis su A. Butkevičiumi laidoje „Dėmesio centre“.

– Jau dabar aišku, kad ministras Kęstutis Trečiokas viešai melavo kalbėdamas apie garsųjį vyriausybės nutarimą, siejamą su vadinamuoju Vijūnėlės dvaru Druskininkuose. Kodėl jis iki šiol poste? Ar jums tinka meluojantis ministras?

– Patikslinsiu, kad vyriausybės nutarimas nr. 343 neturi nieko bendra su Vijūnėlės dvaru.

– Tačiau pokalbių išklotinės rodo, kad turi?

– Kai šis projektas buvo įtrauktas į vyriausybės darbotvarkę, aš aiškiai paklausiau: „Vyriausybei teikiamas papildomas klausimas. Ar jis suderintas su Teisės departamentu, ar jis suderintas tarp ministerijų?“ Visi tylėjo, jokių pastabų nebuvo. Kai vyriausybės posėdis baigėsi, man pasakė, kad šis vyriausybės nutarimo projektas gali būti teikiamas teismui dėl kažkokių Druskininkų savivaldybės reikalų. Kad tai gali būti susiję su Vijūnėlės dvaru, man nebuvo pasakyta. Tada aš pasakiau: „Kol nesibaigs teismo procesas, aš šio nutarimo projekto nepasirašysiu.“ Vyriausybės posėdis buvo pernai rugsėjo 23 dieną, teismas – rugsėjo 25 dieną, o aš projektą pasirašiau rugsėjo 30 dieną.

– Bet teismas šį vyriausybės nutarimą traktavo kaip argumentą?

– Noriu išsiaiškinti ir jau daviau pavedimą tai padaryti. Įdomu, kodėl teismas įrašė nuostatą ir vadovavosi vyriausybės nutarimu, kuris dar nebuvo priimtas? Kiek žinau, šis nutarimas teisme esmės nenulėmė.

– Pone Butkevičiau, į viešumą patekusios pokalbių išklotinės atskleidžia, kad įtaką turintis asmuo, šiuo atveju – Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, jei kažko labai nori, gali labai greitai tai pasiekti. Tereikia bombarduoti skambučiais jus, aplinkos ministrą, kitus politikus ir tikslas bus žaibiškai pasiektas?

Druskininkų meras yra mano pavaduotojas partijoje, Savivaldybių asociacijos prezidentas ir jis tikrai gali man dažnai paskambinti dėl įvairiausių klausimų. O kalbant apie paviešintus pokalbius, ar jūs supratote, apie ką mes su juo kalbėjome? Aš nesupratau, dėl ko jis skambino. Minėjo, kad nutarimas nr. 343 kažkodėl ilgai svarstomas. Ričardas Malinauskas žino mano nuomonę apie Vijūnėlės dvarą – buvau ten nuvykęs pažiūrėti tik prasidėjus statyboms. Aš esu prieš bet kokių objektų statybas tokioje vietoje. Žinodamas mano nuomonę, jis tikrai nesikreips į mane dėl to dvaro.

Jei jau mes pasiekėme tokį lygį, kad galima viešinti stenogramas, aš paprašiau informacijos, kurie merai man daugiausiai skambino 2014–2015 metais. Taigi, man daugiausiai skambino Palangos meras konservatorius. Bet nieko blogo čia nematau – jis skambino ir rūpinosi, kad koncertų salė Palangoje būtų pastatyta kuo greičiau. Statant suskystintų gamtinių dujų terminalą, buvo ir tokių atvejų, kai mums reikėjo per vieną dieną priimti vyriausybės nutarimą ir viską suderinti. Taigi, noriu pabrėžti, kad R. Malinauskas man niekada jokios įtakos nedarė ir nedarys.

– Bet ministras Kęstutis Trečiokas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas ir Seimo Antikorupcijos komisijoje, ir laidose tvirtino, kad nieko neprašė, neskambino ir panašiai. Netrukus pokalbių išklotinėse skaitome, kad R. Malinauskas vos ne kasdien skambino ministrui K. Trečiokui ir zyzė apie vyriausybės nutarimą, aiškino, kad tas nutarimas labai reikalingas teismo procesui. Paaiškėjo, kad politikai ir komisijos posėdyje, ir viešai melavo. Ministras Trečiokas jums pavaldus. Kaip ketinate elgtis?

– Šiandien (pirmadienį – LRT.lt) savo patarėjų teisės klausimais ir Teisės departamento specialistų paprašiau dar kartą peržiūrėti stenogramas, taip pat paprašiau medžiagos, kas ir kaip kalbėjo Seimo Antikorupcijos komisijoje, ar tai sutampa su stenogramose pateikta medžiaga. Jei paaiškės, kad buvo meluojama, buvo daromas spaudimas, su ministru atsisveikinsime. Terminas – iki šio trečiadienio vakaro.

– Gal jūsų teisininkams vertėtų pasižiūrėti ir prieš gerą mėnesį vykusio LRT Forumo įrašą, iš jo daug kas paaiškėtų?

– Kiek žinau, yra nagrinėjama ir LRT Forumo medžiaga.

– Pone premjere, praėjusią savaitę Socialdemokratų partija pareiškė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė vyriausybei daro spaudimą ir galbūt siekiama, kad būtų formuojama mažumos vyriausybė. Apie kokį prezidentės spaudimą kalbate?

– Vos pradėjus dirbti prasidėjo blogos informacijos skleidimas apie šią vyriausybę netgi už Lietuvos ribų. Aš esu kantrus žmogus, esu ministras pirmininkas ir man labai nemalonu aiškintis santykius su Seimo pirmininke ar prezidente. Pirmas didžiulis smūgis man buvo, kai tapęs premjeru nuvykau pirmojo vizito į Latviją. Latvijos prezidentas man iškart sakė gavęs informacijos iš mūsų prezidentūros, kad vyriausybė yra korumpuota.

Ta pati situacija pasikartojo ir kelionės į Estiją metu. Dar prieš šį vizitą kai kurie Estijos ministrai skambino Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovams ir klausė, ką daryti, kaip kalbėtis su premjeru Butkevičiumi, nes jie gavo informacijos, kad naujoji Lietuvos vyriausybė yra korumpuota. Man tai pasakė vienas pramonininkų konfederacijos vadovų.

Buvo ir dar vienas labai skaudus įvykis, kai Lietuvos delegacija nuvyko į Vokietiją su oficialiu vizitu ir susitiko su kanclere Angela Merkel. Susėdus pokalbio, pirmas klausimas buvo, kaip Lietuvos vyriausybei sekasi susitvarkyti su korupcija, kaip sekasi su viešaisiais pirkimais. Visi delegacijos nariai net atsilošė iš nuostabos. Pasibaigus susitikimui aš kanclerės paklausiau, iš kur ji gavo informacijos apie neva korumpuotą vyriausybę. Ji atsakė, kad ta informacija yra iš Lietuvos, iš prezidentūros. Kaip jums tai patinka?

Ir štai taip mes dirbame nuo pirmos dienos. Todėl kartais mes labai atsargiai priimame sprendimus, nes yra vos ne specialiai ieškoma, kur galėtume suklupti. Jei matyčiau, kad tikrai yra padaryta klaida, kad padaryta žala valstybei, nebijočiau net to vyriausybės nutarimo atšaukti. Vieną dieną trūko mūsų partijos kantrybė.

– Jūsų vadovaujamos partijos pareiškime užsimenama apie prezidentės norą nuversti vyriausybę ir formuoti mažumos vyriausybę. Ar jūs manote, kad prezidentės tikslas yra nuversti jūsų vyriausybę iki Seimo rinkimų?

– Ne. Yra pasakyta, kad jei tokia situacija tęsis, gali dirbti ir mažumos vyriausybė, o Butkevičius gali jai vadovauti. Nebuvo pasakyta, kad tikslas – nuversti Butkevičių. Bet jūs puikiai suprantate, koks yra mažumos vyriausybės darbas. Aš jau dirbau tokioje vyriausybėje 2008 metais, kai jai vadovavo Gediminas Kirkilas. Reikėjo ir biudžetą persvarstyti, ir išlaidas didinti 450 milijonų litų (130,33 mln. eurų – LRT.lt).

Aš norėčiau tik vieno – tvarkos ir ramybės valstybėje. Kai kilus triukšmui per savo atostogas paskambinau ministrui Kęstučiui Trečiokui, jis man aiškiai pasakė: „Čia ne į mane ietys nukreiptos, o į jus, premjere.“ Bet aš tuo netikiu. Gyvename teisinėje ir demokratinėje valstybėje. Džiaugiuosi, kad teisėsaugos institucijos gerai atliko šį tyrimą ir priėmė teisingą sprendimą. Kol dar buvo nebaigtas ikiteisminis tyrimas, man buvo pasakyta, kad jis greičiausiai bus nutrauktas ir pokalbių išklotinės bus paskelbtos viešai.

– Jums tai pasakė prezidentė?

– Taip.

– Prezidentė žinojo, kad pokalbiai bus paviešinti dar prieš juos paskelbiant?

– Taip ji man pasakė.

– Tai tarsi įrodytų, kad prezidentė dalyvauja šioje istorijoje?

– Tegu sprendžia visuomenė.

– Trečiadienį jūsų patarėjai turi jums pateikti išvadas, ar ministras Kęstutis Trečiokas melavo. Jei bus parašyta juodu ant balto, kad melavo, ar jūs teiksite prezidentei ministro atstatydinimą?

– Jei gausiu informaciją, kad melavo, prašysiu, kad ministras atsistatydintų pats. Jei neatsistatydins, tada aš teiksiu.

– O kaip su Druskininkų meru? Taip, jis yra tiesiogiai išrinktas, bet kažkokia jūsų pozicija turėtų būti ir mero atžvilgiu. Juk jis irgi melavo?

– O ką aš galėčiau padaryti? Jis nėra įtariamasis ir mes pagal statutą neturime jokių priemonių. Ričardas Malinauskas yra pateikęs informaciją ir partijos valdyboje, ir prezidiume. Jis teigia, kad jokių įstatymų nepažeidė ir kovos iki galo. Jis taip pat mus įtikinėja, kad nemelavo ir tai įrodys.

– Reziumuojant, kas buvo ką tik pasakyta apie jūsų santykius su prezidente ir tai, kad ji žinojo apie pokalbių paviešinimą, kaip jūs ketinate toliau dirbti? Pradėsite atvirą karą su prezidente?

– Ne, į karą nepereisiu. Mes panašiai dirbame jau trejus metus. Dabar, artėjat rinkimams, politinis laukas keičiasi.

– Koks prezidentės tikslas?

– Jūs jos paklauskite.

– Bet jūs irgi darote išvadas. Koks tikslas? Kad ir dėl pokalbių paviešinimo, apie kuriuos ji žinojo?

– Tikrai negaliu atsakyti už prezidentę.

www.lrt.lt