aA
Vyriausybė patiria „akivaizdų ir tendencingą“ prezidentės Dalios Grybauskaitės spaudimą, teigia didžiausia valdančioji Socialdemokratų partija (LSDP) ir klausia, ar šalies vadovė siekia dabartinės Vyriausybės atsistatydinimo.
Pokalbiai
Pokalbiai
© DELFI

„LSDP stebina, jog pastaruoju metu jos vadovaujama Vyriausybė nuolat patiria akivaizdų ir tendencingą prezidentės D.Grybauskaitės spaudimą. Todėl LSDP kyla klausimas: ar šalies vadovė taip siekia, jog dabartinė Vyriausybė atsisakytų savo įgaliojimų, ir būtų formuojama kita – šiuo metu įmanoma mažumos vyriausybė?“ – rašoma penktadienį paskelbtame pareiškime.

Taip socialdemokratai reaguoja į šalies vadovės raginimą socialdemokratų lyderiui premjerui Algirdui Butkevičiui spręsti dėl aplinkos ministro „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko galimybių toliau eiti pareigas bei į kitas pastarųjų dienų politines aktualijas.

D.Grybauskaitė yra pareiškusi, kad viešai paskelbti pokalbių įrašai apie Vyriausybės nutarimo dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo priėmimą pasėjo dar didesnes abejones dėl aplinkos ministro veiklos.

Socialdemokratų vertinimu, K.Trečioko atstatydinimo šalies vadovė „reikalavo neturėdama jokių teisinių išvadų“.

„Reikalauja jo ir paskelbus, kai tyrimas baigtas, o Vyriausybės poveikio pareigūnai nenustatė“, – pažymima pareiškime.

Socialdemokratai savo pareiškime taip pat teigia, kad įtampa su Prezidentūra juntama nuo pat pirmų Vyriausybės darbo dienų, ir „nuolat didinima“.

„Tendencija kompromituoti veikiančią šalies Vyriausybę prasidėjo nuo prezidentės pareiškimų, kad iš „šitos Vyriausybės nieko nesitikinti“. Įtampa tarp prezidentės ir Vyriausybės nuolat buvo didinama. Prasidėjo nuolatiniai bandymai diskredituoti valdančiąsias partijas“, – teigia socialdemokratai.

„Vienas po kito viešai keliami klausimai – dėl to, kas lankėsi Druskininkų vandens parke, dėl pastato Druskininkuose įteisinimo – kryptingo ir nepagrįsto spaudimo Vyriausybei iliustracijos. Keliamos įtampos įvairiose ministerijose – Žemės ūkio ir Aplinkos. Vyriausybės nariai nuolat vietoj tiesioginio darbo turi aiškintis, taip pat ir prezidentei dėl dirbtinai išpūstų skandalų aplinkybių. Nelaukusi tyrimo dėl Vijūnėlės „dvaro“ pabaigos prezidentė prabilo apie „korupcijos šešėlius“ krentančius ant Vyriausybės. Galima kelti klausimą – ar tie šešėliai piešiami, ir kas jų autorius?“ – sakoma socialdemokratų pareiškime.

Jame teigiama, kad „siekiama kone linčo teismo, tyrimai persikėlė į žiniasklaidos puslapius, o teisėsaugininkų slaptos operacijos transliuojamos viešai“.

„Nieko nereiškiančias slaptų sekimų pažymas, nutrauktų ikiteisminių medžiagos naudojimą prieš politikus galima vertinti tik kaip politinį persekiojimą ir prasidėjusią itin nešvarią rinkimų kampaniją. Kyla klausimas ne tik, ar prezidentė siekia mažumos Vyriausybės, bet ir kokia Prezidentūros funkcija valstybėje. Nejaugi, iš tiesų yra pagrįsti kai kurių politologų pastebėjimai, jog mūsų šalies vadovė savo veikla tampa panaši į kai kurių rytų kaimyninių valstybių prezidentus?“ – pareiškimą baigia socialdemokratai.

Šalies vadovė ne kartą yra kritiškai atsiliepusi apie po 2012 metų sudarytą centro kairiųjų Vyriausybę, ji teigė, kad „iš jos nieko nesitikinti“.

„Aš tiesiog nesitikiu ir nesitikėjau daug iš šitos valdančiosios daugumos, aš tą sakiau nuo pat pradžių. Todėl reikalavimai šiai valdančiajai daugumai yra minimalūs. Ne mano galioje pakeisti valdančiąją daugumą, ją išrinko rinkėjai, aš turiu dirbti su tuo Seimo kontingentu, kokį patvirtino patys rinkėjai“, – yra sakiusi D.Grybauskaitė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.