aA
Atsižvelgdama į visuomenėje keliamus klausimus dėl telefoninių pokalbių stenogramų, kurios yra nutraukto rezonansinio ikiteisminio tyrimo dalis, paviešinimo aplinkybių, Generalinė prokuratūra pateikia šiuo metu turimus su šia situacija susijusius duomenis chronologine tvarka.
Generalinė prokuratūra: dėl pokalbių stenogramų paviešinimo
© DELFI
  • 2016 m. vasario 24 d. Kauno apygardos prokuratūroje buvo gautas 2016-02-23 Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisijos raštas „Dėl procesinio sprendimo“, kuriuo Komisija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Seimo laikinųjų tyrimo komisijų įstatymu, prašė pateikti informaciją apie planuojamą nurodomo ikiteisminio tyrimo pabaigą ir priimtus baigiamuosius procesinius sprendimus.
  • Lietuvos Respublikos Seimo 2015 m. lapkričio 12 d. nutarimu „Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimų suteikimo Seimo Antikorupcijos komisijai ir pavedimo atlikti parlamentini tyrimą“ ši Komisija buvo įpareigota išsiaiškinti ir pateikti išvadas dėl aplinkybių, susijusių su Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2015 m. rugsėjo 23 d. nutarimo Nr. 1025 priėmimu.
  • 2016 m. vasario 29 d. Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Valentinas Alekna priėmė nutarimą nutraukti minimą ikiteisminį tyrimą, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Savo sprendimą šiame nutarime prokuroras pagrindžia remdamasis tam tikrų asmenų telefoninių pokalbių stenogramomis.
  • 2016 m. vasario 29 d. Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisijai išsiunčiamas atsakymas į aukščiau nurodytą raštą, kuriuo Komisija informuojama apie priimtą nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, ir minėto nutarimo kopija – Komisijos žiniai ir sprendimui priimti.
  • 2016 m. kovo 1 d. Generalinė prokuratūra kreipėsi į Kauno apygardos prokuratūrą prašydama pateikti informaciją apie šių ikiteisminio tyrimo duomenų (telefoninių pokalbių stenogramų) pateikimą ir viešinimą. 2016 m. kovo 3 d. gautame atsakyme informuojama apie tai, kad atsakymas ir minėto nutarimo kopija buvo pateikta Lietuvos Respublikos Seimo Antikorupcijos komisijai atsakant į minėtą Komisijos raštą jos žiniai ir sprendimui pagal kompetenciją priimti.
  • Atsižvelgiant į tai, kad minėtų telefoninių pokalbių stenogramų paviešinimas žiniasklaidoje sukėlė didelį rezonansą visuomenėje ir viešą diskusiją dėl teisėtumo, ši situacija yra analizuojama detaliau. Gavus kitokių duomenų bei esant teisiniam pagrindui, gali būti priimti atitinkami procesiniai bei kiti sprendimai.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.