aA
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija parengė interpeliaciją aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui ir pradeda rinkti parašus.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas
© DELFI / Karolina Pansevič

Interpeliacijoje ministro klausiama, ar jis pripažįsta, kad Seimo Antikorupcijos komisijai teikė melagingą informaciją dėl Vyriausybės nutarimo priėmimo aplinkybių, ar pripažįsta daręs spaudimą Vyriausybei dėl kurortinių zonų reglamentavimo panaikinimo.

Taip pat klausiama, ar ministras pripažįsta, kad Druskininkų mero socialdemokrato Ričardo Malinausko prašymu asmeniškai rūpinosi, jog Vyriausybei būtų kuo skubiau pateiktas ir priimtas Vyriausybės nutarimo, kuriuo apibrėžiamas kurortinių zonų statusas, pakeitimas. Be kita ko, ministro K.Trečioko prašoma atsakyti, ar jis jutęs spaudimą iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ narių ar valdančiosios koalicijos partnerių.

K.Trečioko prašoma pateikti paaiškinimą ir dėl kitos teisėsaugos dėmesio sulaukusios istorijos – prekybos centro Prienuose statybų. Ministro klausiama, ar partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas Rolandas Paksas su juo, kaip aplinkos ministru ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariu, asmeniškai susisiekė ir kokia nors forma ragino ar darė spaudimą dėl Prienuose esančio prekybos centro statybų įteisinimo.

Teisėsauga antradienį pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo. Įvertinti surinktą medžiagą prokurorai pasiūlė Vyriausios tarnybinės etikos komisijai bei Seimo Antikorupcijos komisijai. Teisėsaugai atliekant tyrimą, „tvarkietis“ K.Trečiokas šiame tyrime apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Teisėsaugos įrašytų pokalbių išklotinės, kurios buvo pateiktos Seimo Antikorupcijos komisijai, rodo, kad Druskininkų meras R.Malinauskas pernai kelis kartus telefonu derino Vyriausybės nutarimo priėmimo reikalus su K.Trečioku, be kita ko, leisdamas suprasti, jog tai būtų naudinga teisme dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. Nutarimu pernai rugsėjį buvo panaikintas kurortinių zonų reglamentavimas.

Tuo metu aplinkos ministras, liudydamas Seimo Antikorupcijos komisijai, šių metų vasario 3 dieną neigė su R.Malinausku kalbėjęs apie minėto nutarimo pakeitimą prieš jį svarstant Vyriausybei. „Man asmeniškai niekas spaudimo nedarė ir aš apie jokią teismo bylą nežinojau. Premjeras man ir Malinauskas neskambino prieš tą sprendimo priėmimą“, – tvirtino K.Trečiokas.

Ikiteisminio tyrimo medžiaga rodo, kad praėjusių metų rugsėjo 21 dienas kalbėdamas su Druskininkų meru ministras jam sakė: „Gerai. Tuoj kancleriui duosiu „zadanije“ (užduotį)“, o R.Malinauskas tuoj pat patikslino, kad to reikia „būtent dėl kurortinių zonų panaikinimo“. Po Vyriausybės nutarimo pakeitimo, Druskininkų meras žinute padėkojo K.Trečiokui, o šis atsakė: „Nėr už ką. Sunku nebuvo.“

Opozicija trečiadienį ragino aplinkos ministrą pačiam atsistatydinti, tačiau ministras atmetė tokią galimybę.

„Aš nesu nieko tokio padaręs, nei tyčia, nei netyčia, kad aš turėčiau atsistatydinti“, – BNS trečiadienį sakė ministras.

K.Trečiokas teigė nepadaręs nieko, kad Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo būtų priimtas, tik pateikė jį Vyriausybei.

„Negali būti toleruojamas viešas ir ciniškas melas, kuris šiomis dienomis dangstomas įvairiomis sąmokslo teorijomis. Tos teorijos neatsilaiko prieš paprastą tiesą – aukšto rango politikų jau išsakytus žodžius ir atliktus veiksmus. (...) Ministrui nesitraukiant iš pareigų interpeliacija neišvengiama“, – sakė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eligijus Masiulis.

Seimo statutas numato, kad interpeliaciją ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis arba 29 Seimo nariai. Surinkus parašus interpeliacija įteikiama Seimo pirmininkui, kuris nedelsdamas ją užregistruoja ir perduoda atitinkamam Vyriausybės nariui. Šis Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites atsakyti į interpeliacijos klausimus. Gavęs atsakymą, Seimas sesijos metu turi jį apsvarstyti savo posėdyje ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.

Po atsakymų parengiamas Seimo nutarimas, ar ministro atsakymai tenkina, ar netenkina parlamentarų. Jeigu atsakymai pripažįstami nepatenkinamais ir pareiškiamas nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma, tai yra ne mažiau kaip 71. Jeigu Seimo nutarimas dėl interpeliacijos priimamas, ministras privalo atsistatydinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.