aA
Praėjusių metų vasarą „Aro“ pareigūnų Vilniuje triukšmingai sulaikytas milijonų, o gal net ir milijardų grobstymu įtariamas ir Interpolo pareigūnų daugiau kaip dvejus metus ieškotas Kazachstane veikiančio BTA banko buvusio tarybos pirmininko Muchhtaro Ablyazovo svainis Syrymas Shalabayevas gavo prieglobstį Lietuvoje.
Syrymas Shalabayevas
Syrymas Shalabayevas
© DELFI / Karolina Pansevič

Suteikti pabėgėlio statusą ir ilgalaikio gyventojo leidimą Europos Sąjungos (ES) teritorijoje nutarė Migracijos departamentas.

Toks sprendimas buvo priimtas po net devynis mėnesius trukusio tyrimo, DELFI patvirtino S. Shalabayevui atstovaujantis advokatų profesinės bendrijos Judickienė ir partneriai JUREX partneris, advokatas Laimonas Judickas.

Pasak jo, kokiu pagrindu suteiktas prieglobstis, nebus atskleista, nes tokia informacija yra prilyginama valstybės paslapčiai ir ją gali žinoti tik specialų leidimą dirbti su tokia informacija turintys asmenys.

Migracijos departamento priimtas sprendimas artimiausiu metu turėtų būti perduotas Vilniaus apygardos teismui, kuris šiuo metu nagrinėja Generalinės prokuratūros prašymą dėl kazacho ekstradicijos. Kad įvairiais finansiniais nusikaltimais įtariamas vyras būtų išduotas baudžiamajam persekiojimui, Lietuvos prašo Ukraina ir Kazachstanas.

Anot L. Judicko, prieš suteikdamas prieglobstį Migracijos departamentas surinko visą įmanomą informaciją ne tik iš Kazachstano, Ukrainos, bet ir Latvijos, Didžiosios Britanijos ir kitų valstybių.

Leidimus gyventi ES įvairios valstybės yra suteikusios 15 asmenų, susijusių su BTA banko buvusio tarybos pirmininku M. Ablyazovu – tai ne tik giminaičiai, bet ir bendraminčiai, dirbę banke. Tiesa, Didžioji Britanija yra pradėjusi M. Ablyazevo pabėgėlio statuso panaikinimo procedūrą.

Pabėgėlio statusą Lietuva dar 2014 m. gruodį yra suteikusi ir S. Shalabayevo dėdei.

Kadangi Lietuva kazachui suteikė prieglobstį, teismas dabar turėtų spręsti, ar patenkinti ekstradicijos prašymus. Migracijos departamento sprendimas S. Shalabayevui suteikti pabėgėlio statusą dar nereiškia, kad Lietuva gali jį atsisakyti išduoti Ukrainai ar Kazachstanui, tačiau neabejojama, kad prašymai bus atmesti.

Šiuo metu S. B. Shalabayevas yra laisvėje, jam suėmimą į švelnesnę procesinę prievartos priemonę pakeitė Vilniaus apygardos teismas – užsieniečiui uždrausta išvykti iš šalies, iš jo taip pat yra paimti dokumentai. S. Shalabayevas paleistas už 50 tūkst. eurų užstatą

Didžiosios Britanijos teismas net yra konstatavęs, kad kazachas atliko pagrindinį vaidmenį nuslepiant nusikalstamu būdu gautas pajamas. Londono teismas pažymėjo, kad S. Shalabayevas ir buvęs BTA banko valdybos pirmininkas M. Ablyazovas pasisavino milžiniškas banko lėšas ir jas plovė per M. Ablyazovui pavaldžias lengvatinio apmokestinimo bendroves. Didžiosios Britanijos teismo sprendimu buvo nuspręsta areštuoti iki 200 mln. svarų sterlingų vertės S. B. Shalabayevo turto visame pasaulyje. O pats kazachas buvo nuteistas dėl nepagarbos teismui, kai nevykdė teismo potvarkio dėl turto arešto – turėjęs 18 mėnesių praleisti už grotų, S. Shalabayevas paspruko. Į Lietuvą.

Toje pačioje byloje D. Britanijos teismas S. Shalabayevo svainį M. Ablyazovą irgi pripažino kaltu, bet ir šis pabėgo nuo teisingumo. Milijonieriui ilgai slapstytis nepavyko – jis buvo sulaikytas Prancūzijoje, šioje šalyje jau yra priimtas sprendimas dėl jo ekstradicijos.

BTA bankas Kazachstane 2008 m. buvo vienas didžiausių šalies bankų, o jame iššvaistytos pinigų sumos padarė ypatingai didelę žalą Kazachstano finansų sistemai – bankas turėjo 22 filialus, daugiau kaip milijoną smulkių klientų, taip pat daug stambių juridinių bendrovių.

Nors dar nėra nustatyta tiksli žala, padaryta bankui, tačiau, preliminariais duomenimis, ji gali viršyti net 10 mlrd. JAV dolerių.

Bankas tikina vien dėl S. Shalabayevo veiksmų patyręs beveik 490 mln. JAV dolerių žalos.

Tuo metu Ukrainos prokurorai S. Shalabayevo paiešką buvo paskelbę dar 2012 m. kovą. Jie įtaria, kad šioje šalyje bankininkas iššvaistė arba pasisavino apie 300 mln. dolerių.

Į Lietuvą S. Shalabayevas atvyko iš Latvijos – išsinuomojo kotedžą, gegužę kreipėsi į Migracijos departamentą, prašydamas politinio prieglobsčio.

„Tiek teismui, tiek Migracijos departamentui yra pateikta daugybė įrodymų, patvirtinančių, kad Kazachstano Respublikoje ir Ukrainoje iškeltos baudžiamosios bylos, kuriomis grindžiami ekstradicijos prašymai, greičiausiai yra sufabrikuotos, – sakė advokatas L. Judickas. – Nors šių užsienio valstybių pareikštuose kaltinimuose teigiama, kad įtariamasis esą padarė finansinio pobūdžio nusikaltimus, tačiau turimi įrodymai patvirtina, kad šiais kaltinimais greičiausiai tik siekiama paslėpti tikruosius persekiojimo motyvus – susidorojimą su Kazachstano politinio režimo opozicijos lyderiais, jų šeimos nariais bei artimaisiais. Vienas svariausių įrodymų yra tai, kad daugelis S. Shalabayevo artimųjų, giminaičių, šeimos narių bei bendraminčių (kurių išdavimo taip pat reikalavo Kazachstanas, Ukraina arba Rusija) yra gavę politinį prieglobstį įvairiose Europos valstybėse, kompetentingoms tų valstybių institucijoms pripažinus, kad jie buvo persekiojami dėl politinių priežasčių arba dėl jų priklausymo tam tikrai socialinei grupei.”

Banko advokatas: tai – smūgis teisingumui

Ukrainos advokatų kontoros „Ilyashev & Partners“ advokatas Romanas Marčenka, atstovaujantis BTA banko interesus, sako, kad Lietuvoje prieglobstį gavęs kazachas savo gimtinėje neturėjo nieko bendro su politika ir nėra jokio pavojaus jo gyvybei, jei jis būtų sugrąžintas į šią šalį, ar į Ukrainą, kurioje įtariamas iššvaistęs ar pasisavinęs mažiausiai 300 mln. dolerių vertės turto.

„S. Shalabayevo teismas būtų itin svarbus Ukrainai – pastaraisiais metais šioje šalyje veikė 150 bankų, 50 jų likimas labai panašus į BTA banko“, – pažymėjo jis.

Anot jo, tai, kad Lietuva suteikė prieglobstį kazachui, yra didžiausias smūgis teisingumui.

„Vien jau tai, kad didelių sumų iššvaistymu įtariamą ir net per Interpolą ieškotą kazachą pernai gruodžio 18 d. Vilniaus apygardos teismas išleido į laisvę, rodo, jog į finansinius nusikaltimus Lietuvoje žiūrima itin atlaidžiai, –sakė advokatas R. Marčenka. – Tokį patį nusikaltimą įvykdęs S. Shalabayevo bendras M. Ablyazovas jau pustrečių metų yra laikomas Prancūzijos kalėjime ir laukia ekstradicijos, greičiausiai, į Rusiją. Nors Prancūzijos niekaip negalima pavadinti nedemokratine ir nekreipiančia dėmesio į žmogaus teises, tačiau jos teisėsaugininkų nepaveikė dešimtimis plaukę prašymai išleisti M. Ablyazovą į laisvę, nes buvo atsižvelgta į jo asmenybę, į jo polinkį nusikalsti.

S. Shalabayevas beveik šešerius metus lakstė po skirtingas šalis ir nei vienoje jų nei karto neužsiminė, kad Kazachstanas jį persekioja dėl politinių motyvų. Apie tai jis prabilo tik tada, kai suprato, kad jo kelionės baigėsi ir teks atsakyti už savo nusikaltimus.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.