aA
Istorinės paliaubos Sirijoje įsigalios šeštadienį, paskelbė JAV ir Rusija, tačiau šis „kovos veiksmų nutraukimas“ nebus taikomas operacijoms prieš pagrindines džihadistų grupuotes – „Islamo valstybę“ (IS) ir „al Nusra Front“. Taip sutarė telefonu JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, jiedu kalbėjosi ir apie Ukrainą.
Vladimiras Putinas, Barackas Obama
Vladimiras Putinas, Barackas Obama
© AFP/Scanpix

Pagrindinė opozicijos grupė šiame jau beveik penkerius metus besitęsiančiame konflikte su kai kuriomis išlygomis priėmė pirmadienį paskelbtą planą, bet Izraelis sakė skeptiškai vertinantis tokių paliaubų perspektyvas. Analitikai irgi perspėjo, kad bet kokia pauzė kautynėse priklausys nuo Rusijos, Irano ir Sirijos prezidento Basharo al Assado.

Šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai džihadistai surengė pražūtingiausią ataką per Siriją krečiantį žiaurų pilietinį karą: per virtinę sprogdinimų netoli Damasko žuvo 134 žmonės, daugiausiai civiliai.

Bendrame Vašingtono ir Maskvos pareiškime sakoma, kad dalinės paliaubos prasidės vidurnaktį Damasko (ir Lietuvos) laiku. Tikimasi, kad tai padės užbaigti nuožmų konfliktą, nusinešusį jau per 260 tūkst. žmonių gyvybių ir privertusį apie pusę gyventojų palikti savo namus.

„Jeigu šis (kovos veiksmų) nutraukimas bus įgyvendintas ir jo bus laikomasi, jis ne tik ves į smurto sumažėjimą, bet ir išplės skubiai reikalingų humanitarinių atsargų tiekimą į apsiaustas teritorijas, taip pat palaikys politinį perėjimą prie vyriausybės, kuri atsilieptų į Sirijos žmonių troškimus“, – sakė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas aptarė šį planą telefonu, nurodė Baltieji rūmai.

„Tai galimybės momentas, ir mes tikimės, kad visos šalys jį išnaudos“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas.

V.Putinas nurodė, kad Maskva padarys „viską, kas būtina“, kad užtikrintų, jog Damaskas laikytųsi to susitarimo.

„Tikimės, kad Jungtinės Valstijos darys tą patį su savo sąjungininkais ir savo palaikomomis grupėmis“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas
sakė, kad šis susitarimas yra „seniai lauktas vilties signalas“, ir paragino visas šalis jos laikytis.

Damaskas kol kas nepateikė jokios reakcijos, bet pagrindinis opozicijos grupių susivienijimas nurodė „sutinkantis teigiamai reaguoti į tarptautines pastangas sudaryti paliaubų sutartį“.

Paragino gerbti Ukrainos taikos susitarimą

JAV prezidentas B. Obama pirmadienį per pokalbį telefonu su Rusijos vadovu pabrėžė, jog būtina laikytis Minsko susitarimų dėl paliaubų Rytų Ukrainoje, pranešė Baltieji rūmai.

B.Obama ypač akcentavo, kad Rusijos ir separatistų pajėgos turi laikytis paliaubų ir užtikrinti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) specialiajai stebėsenos misijai visišką prieigą konflikto zonoje, įskaitant Ukrainos ir Rusijos pasienio sritį, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.
Kalbėdamiesi telefonu, abu lyderiai taip pat aptarė „kovos veiksmų nutraukimą“ Sirijoje, kuris, kaip buvo sutarta, prasidės vasario 27 dieną.

Minsko taikos susitarime, kurį praėjusių metų vasario 11 dieną sudarė Rusija, Ukraina, Vokietija ir Prancūzija, raginama užtikrinti ESBO galimybę stebėti paliaubas Ukrainos rytuose.

Tačiau per pastaruosius metus buvo įvykdyta tik nedaugelis to susitarimo sąlygų, o susirėmimai tarp prorusiškų separatistų ir vyriausybės pajėgų, nors ir aprimę, nesiliauja.

Jau per 9 tūkst. žmonių žuvo, o dar apie 20 tūkst. buvo sužeisti nuo prorusiškų separatistų sukilimo prieš Ukrainos provakarietišką vyriausybę pradžios 2014 metų balandį, nurodo Jungtinės Tautos.
Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Rusiją palaikant separatistus ir siunčiant savo reguliariąsias pajėgas kitapus sienos, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.