aA
Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį patikino neprašęs pridengti klasikinių skulptūrų viename Romos muziejuje, kuriame lankėsi kartu su Italijos premjeru Matteo Renzi.
Viešint Irano prezidentui Kapitolijaus muziejuje uždengtos nuogų asmenų skulptūros
Viešint Irano prezidentui Kapitolijaus muziejuje uždengtos nuogų asmenų skulptūros
© twitter.com

Šypsodamasis H. Rouhani žurnalistams sakė, kad „nekontaktavo šiuo klausimu“ su italų pareigūnais.

„Žinau, kad italai yra labai svetingi, tauta, kuri siekia, kad svečių viešnagė būtų kuo malonesnė. Dėkoju jiems už tai“, – pridūrė jis.

Antradienį H. Rouhani ir M. Renzi sakė kalbas Romos Kapitolijaus muziejuje, kuriame eksponuojama didžiulė raito Romos imperatoriaus Marko Aurelijaus statula, įamžinta daugelyje to renginio nuotraukų.

Tačiau nuogas figūras vaizduojančios statulos, tarp jų garsioji II a.pr.Kr. sukurta vadinamoji Kapitolijaus Venera, buvo laikinai uždengtos faneros plokštėmis, saugantis, kad nepatektų į fotografų objektyvus arba H. Rouhani į akis.

Muziejuje svečią lydėjęs Italijos kultūros ministras Dario Franceschini tokį klasikos šedevrų slėpimą pavadino „nesuvokiamu“.

Jis patikino, kad nei H.Rouhani, nei jis iš anksto nežinojo apie šį sprendimą.

Italijos žiniasklaida trečiadienį dėl „perdėto stropumo“ kaltino pareigūnus, atsakingus už protokolą per garbingų užsienio svečių vizitus.

Šaltiniai Romos merijoje, kuri valdo šį muziejų, žurnalistus patikino, kad savivaldybė neprisidėjo prie šio sprendimo priėmimo.

Meno kūrinių uždangstymas buvo ne vienintelis Italijos rūpestis, siekiant užtikrinti sklandų Irano vadovo vizitą šalyje.

Kadangi H. Rouhani atsisako dalyvauti bet kokiuose oficialiuose pietuose ar vakarienėse, kuriuose yra patiekiamas alkoholis, per jo pietus su prezidentu Sergio Mattarella ir vakarienę su M. Renzi vyną teko išbraukti iš meniu.

Anot žiniasklaidos, Prancūzija neketina sekti italų pavyzdžiu, tad trečiadienį prasidedančiai H.Rouhani viešnagei Paryžiuje besiruošiantys protokolo pareigūnai yra priversti sukti galvas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.