aA
Vienintelė Lietuvoje niekada neuždaroma bažnyčia – Vilniaus senamiestyje esanti Dievo Gailestingumo šventovė. Dvasininkai nesutaria dėl reikalingumo laikyti bažnyčią atvirą net ir naktį.
Į vienintelę naktį veikiančią bažnyčią užsuka ir klubinėtojai
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vasarį bus 2,5 metų, kai Dievo Gailestingumo šventovė maldai atidaryta visą parą. Šventovės rektorius kunigas Vaidas Vaišvilas teigia jau prieš penkerius metus turėjęs mintį, kad bažnyčia turi būti atidaryta visam laikui.

„Bažnyčia turi būti gyva, o ne prijungta prie lašelinės gyvybei palaikyti. Kur žmogui eiti, jei jam širdyje sunku, aplankė negeros mintys, susipyko šeimoje? Šokti nuo tilto? Būti namuose ir muštis, keikti vienas kitą? Bažnyčios mieste 20 val. jau būna uždarytos. O į mūsų bažnyčią žmogus gali ateiti bet kada ir niekas negali jo išvaryti, nebent elgsis taip, kaip nederėtų elgtis šventoje vietoje“, – portalui LRT.lt pasakoja V. Vaišvilas.

Kunigo teigimu, naktį bažnyčioje apsilanko visokių žmonių – pavienių praeivių, grįžtančių namo iš Vilniaus naktinio gyvenimo, taip pat – bendruomenės narių.

V. Vaišvilas neslepia – iš pradžių buvo visokių baimių, kaip bažnyčiai reikės išsilaikyti. Pasak kunigo, be bendruomenės palaikymo ir žmonių pasiaukojimo išlaikyti visą parą atviros bažnyčios būtų neįmanoma: „Vilniuje yra labai gerų ir nuoširdžiai tikinčių žmonių. Juk šventovė jau 2,5 metų atidaryta ir visuomet yra žmonių, kurie pasiskirsto laiką ir ateina nakties metu pabūti šventovėje.“

Kaip portalui LRT.lt kalbėjo kunigas, ši šventovė yra vienintelė niekada neuždaroma bažnyčia Lietuvoje. Kai kuriuose miestuose esą yra koplytėlių nuolatinei adoracijai, kaip Vilniuje, Antakalnyje, Išganytojo bažnyčioje, kur žmonės kviečiami ateiti į Švč. Sakramento adoraciją. „Bet tų koplytėlių veikla ir tarnavimas krikščionių bendruomenei yra kitoks nei šventovės“, – teigia V. Vaišvilas.

Savo ruožtu brolis Pijus Eglinas, Dominikonų ordino vienuolis, Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios kunigas, mano, kad Vilniuje galima pirštais suskaičiuoti, kiek žmonių naktį nemiega ir nori ateiti į bažnyčią. „Bažnyčia yra maldos namai, tai klausimas, kiek žmonėms reikia naktį apsilankyti maldos namuose. [...] Manau, didelio poreikio naktį tam tiesiog nėra, bet kraštutiniams atvejams Vilniuje yra keletas vietų“, – LRT.lt komentavo dominikonų vienuolis brolis Pijus.

Jo teigimu, Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje esą galima apsilankyti visą dieną – ji atrakinama 10 val. ryto ir užrakinama apie 19.30 val.

www.lrt.lt