aA
Saviečių kaimo tragedija, kurios metu tėvas du savo vaikus sumetė į šulinį, pasipildė naujomis detalėmis, kai Kauno Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Valdas Buinickas spaudos konferencijoje pareiškė, jog pareigūnai galimai girdėjo dar gyvų vaikų garsus iš šulinio.
S. Skvernelis apie kraupią vaikų žūties šulinyje detalę: negaliu patikėti
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Net jei tai buvo tik agonija, keliamas klausimas, kodėl pareigūnai, kuriems nepavyko nusileisti į šulinį kopėčiomis, laukė atvykstančių ugniagesių ir neieškojo kitų būdų ištraukti arba gyvus, arba negyvus vaikus.

„Man sunku patikėti. Jei buvo kokia galimybė gelbėti, tai net neabejoju, kad pareigūnai tą ir darė. Manau, kad reikia tiksliai žinoti. Jeigu buvo kokia galimybė ar viltis, net neabejoju, kad pareigūnai turėjo padaryti ir, ko gero, padarė viską, kad būtų sureaguota ir išgelbėta. Bet svarstau hipotetiškai“, - DELFI sakė S. Skvernelis, kuris nėra susipažinęs su konkrečia byla.

Ministras užsiminė, kad šiuo konkrečiu atveju svarbu ir šulinio skersmuo, gylis: „Teoriškai pareigūnai nėra gelbėtojai iš tiesų. Bet sakau, reikia žiūrėti ikiteisminio tyrimo duomenis, koks ten gylis, plotis, ar galėjo, ar negalėjo, nes juk reikia ir įrangos specialios“.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis DELFI informavo, kad pareigūnų atžvilgiu policijos generalinio komisaro Lino Pernavo nurodymu pradėtas tarnybinis patikrinimas, kurio metu bus įvertintas pareigūnų darbas.

ĮVYKIŲ CHRONOLOGIJA:

- 1.56 val. Kėdainių policija gavo pranešimą per BPC apie iš namų išvytą Liną C.;

- Iki atvykstant pareigūnams jau buvo atvykę medikai, Lina C. laukė greitosios pagalbos automobilyje, į namą be pareigūnų nebuvo einama;

- 2.40 val. pareigūnai buvo įvykio vietoje Saviečių kaime, kur atvyko po kitų nukreipimų (Kėdainių rajone tuo metu dirbo du ekipažai, kurie išsiųsti į B kategorijos įvykius, operatyvinė grupė buvo išsiųsta į gaisrą);

- Pareigūnai su Lina C. užėjo į namus, kuriuose motina pasigedo dviejų vaikų;

- Paklaustas apie vaikus Aurelijus B. pasakė, kad vaikai šulinyje. Nėra žinoma, kada tiksliai vaikai buvo įmesti į šulinį;

- Policijos pareigūnai iškvietė ugniagesius-gelbėtojus, pabandė į šulinį nusileisti kopėčiomis, bet jos netilpo, nieko kito tinkamo gelbėjimui pareigūnai nerado;

- 3.22 val. Į vietą atvyko ugniagesiai-gelbėtojai, kurie ir ištraukė vaikų kūnus.

R. Matonis atkreipia dėmesį, kad pareigūnai iš pradžių sulaikė įtariamąjį ir tik tuomet paaiškėjo apie į šulinį įmestus vaikus. Iki to laiko jokios informacijos apie vaikus nebuvo.

„Pareigūnai taip pat išgirdo kažkokius garsus, šiuo metu aiškinamasi, iš kur jie galėjo sklisti“, - teigia R. Matonis.

„Pamatę šulinyje vaikus, pareigūnai nedelsiant iškvietė ugniagesius gelbėtojus ir patys ėmėsi aktyvių veiksmų, bandant suteikti bet kokią įmanomą pagalbą. Jie surado kopėčias, tačiau jos netilpo į šulinį, taip pat kieme buvo ieškoma kitų priemonių, kuriomis būtų galima nusileisti į šulinį, tačiau nieko tinkamo kieme rasti nepavyko. Atkreipiame dėmesį, kad policijos pareigūnai nėra gelbėtojai, jie neturi specialios gelbėjimo įrangos. Tarnybiniuose policijos automobiliuose nėra gelbėjimo darbams tinkamos ar pritaikomos įrangos. Todėl be specialios įrangos bandant lipti į šulinį galima sukelti dar skaudesnes pasekmes“, - sako policijos atstovas spaudai.

DELFI primena, kad naktį iš sausio 1-osios į sausio 2-ąją Saviečių kaime Aurelijus B. išvijo sugyventinę Liną C. iš namų ir du savo vaikus - dvejų metų berniuką ir keturių mėnesių mergaitę - sumetė į šulinį. Kai vaikai buvo ištraukti, medikai jiems padėti nebegalėjo.

Ekspertai nustatė, kad berniukas mirė prigėręs, mergaitė - arba dėl stipraus kūno atšalimo, arba prigėrusi.

Lina C. ir Aurelijus B. augino dar du vaikus, gimusius 2009 ir 2011 m. Šie vaikai rasti namie.

Vyras sulaikytas maksimaliam 3 mėnesių terminui ir bus teisiamas, vaikų mamai iškart po įvykio prireikė medikų pagalbos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.