aA
Vienas vokietis reperis, tapęs džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojas ir viešai grasinęs JAV prezidentui Barackui Obamai, buvo nukautas per amerikiečių aviacijos smūgį Sirijoje, ketvirtadienį nurodė viena gynybos pareigūnė.
Denisas Cuspertas
Denisas Cuspertas
© Stopkadras

Dainininkas Denisas Cuspertas, dar žinomas sceniniu vardu Deso Doggas, anksčiau rengdavo koncertus Berlyne, o vėliau tapo vien iš žinomiausių vakariečių kovotojų „Islamo valstybėje“.

„Galiu patvirtinti, kad spalio 16 dieną per smūgį netoli ar Rakos buvo nukautas Denisas Cuspertas“, – sakė JAV Gynybos departamento atstovė Elissa Smith.

D.Cuspertas prisidėjo prie IS 2012 metais ir vėliau buvo matomas daugelyje tos kovotojų grupuotės vaizdo įrašų. Viename iš jų, paskelbtame pernai lapkritį, reperis „matomas laikantis nupjautą galvą, kuri, kaip jis tvirtino, priklausė vyrui, kuriam buvo įvykdyta egzekucija už pasipriešinimą ISIL“, anksčiau nurodė JAV valstybės departamentas, naudodamas alternatyvų IS akronimą.

D.Cuspertas buvo prisiekęs ištikimybę IS lyderiui Abu Bakrui al Baghdadi ir buvo svarbus verbuotojas, kvietęs islamo ekstremistus iš Vokietijos dėtis prie „Islamo valstybės“.

Pasak E.Smith, D.Cuspertas grasino B.Obamai, JAV ir Vokietijos piliečiams, taip pat ragino Vakarų šalyse gyvenančius musulmonus vykdyti atakas IS vardu.

„Cuspertas buvo užsienietis teroristas kovotojas ir ISIL veikėjas, naudojęsis socialiniais tinklais, kad patrauktų į savo pusę nepatenkintus jaunuolius ir potencialius kovotojus vakariečius“, – pabrėžė ji.

IS draudžia muziką, bet leidžia dainuoti, o kai kuriuose šiurpiuose džihadistų vaizdo įrašuose girdimas vokalas.

Anksčiau ketvirtadienį vienas gynybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė, kad D.Cuspertas „nebuvo laikomas itin svarbiu taikiniu; mes į jį specialiai nesitaikėme“.

Jis pridūrė, kad per tą smūgį galbūt žuvo daugiau IS džihadistų.

Džihadistų šaltiniai 2014 balandį pranešė, kad D.Cuspertas žuvo Sirijoje, bet vėliau tą pranešimą atšaukė.

D.Cuspertas, vėliau persivadinęs Abu Talha al Almani, Jungtinių Tautų buvo įvardytas kaip ekstremistų tinklo „al Qaeda“ šalininkas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.