aA
Rusijos kariuomenės nesėkmių Sirijoje vis daugėja. Sirijos lyderio Basharo al Assado kariuomenė yra per silpna, kad išsaugotų užimtas teritorijas, ir sukilėliams pavyksta pasiekti savo tikslus, rašo Vokietijos laikraštis „Die Zeit“.
Žiniasklaida: mūšio lauke Sirijoje kaupiasi Rusijos nesėkmės
© Reuters/Scanpix

Rusijos prezidento Vladimiro Putino oro kampanija Sirijoje prasidėjo prieš keturias savaites su demonstratyviu įniršiu. Rusijos kariniai lėktuvai beveik nuolat skraidė danguje virš Sirijos.

Spalio 7 dieną V. Putinui švenčiant savo gimtadienį, Rusijos kariniai laivai iš Kaspijos jūros netgi paleido sparnuotąsias raketas. Diena po dienos Rusijos generalinio štabo atstovai skelbė apie pasiektas pergales.

„Tačiau dabar Rusijos propagandos mašina nutilo“, – pastebi straipsnio autoriai.

„Todėl, kad mūšio lauke kaupiasi nesėkmės, daugiausia dėl to, kad B. al Assado sausumos pajėgų jėgos ir motyvacija yra išsekusios“, – rašo „Die Zeit“.

Viename iš sukilėlių perimtų radijo pranešimų vienas rusų generolas žėrė kaltinimus savo kolegoms – Sirijos vadams. Jis tvirtino, kad Sirijos kariuomenė yra tiek nusilpusi, kad paprasčiausiai nesugeba išsaugoti užimtų teritorijų, ir netrukus jai iškils naujų problemų.

Autorius primena, kad B. al Assado bandymai su Rusijos pagalba susigrąžinti Alepą buvo nesėkmingi. Šių pastangų rezultatas – 120 tūkst. naujų pabėgėlių ir pustuzinis sugriautų ligoninių.

„Atitinkamai auga V. Putino rizika: netrukus jam teks stabilizuoti savo sausumos pajėgas, o eskalacija gali sukelti nenumatytų pasekmių“, – rašo laikraštis.

Autorius pažymi, kad stiprėja ir antrojo B. al Assado sąjungininko – Irano – nervingumas. Latakijos centre tarp Irano ir Sirijos karininkų kilo didelio atgarsio sulaukę susirėmimai.

Irano interneto erdvėje pirmą kartą buvo sukritikuotas Irano pajėgų dalyvavimas karinėse sausumos operacijose Sirijoje. Tokią kritiką pakurstė Irano karių žūtys, įskaitant du generolus, du karininkus ir dešimtis „Revoliucinės gvardijos“ kareivių, tarp kurių buvo ir buvusio Irano prezidento Mahmudo Ahmadinedžado asmens sargybinis.

„Mūsų karinis dalyvavimas išaugo. Mūsų pačių netektys nėra didelės, tačiau jos labiau pastebimos negu ankstesniais laikais“, – Irano televizijos eteryje pareiškė Islamo revoliucijos sergėtojų korpuso vado pavaduotojas Huseinas Salamis.

Savo ruožtu V. Putinas demonstruoja „prislopintą optimizmą“.

„Turėdama mūsų palaikymą, Sirijos kariuomenė daro pažangą“, – teigė V. Putinas. „Kol kas ši pažanga nedidelė, bet tai įvyks, esu tuo tikras“, – pridūrė jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.