aA
Pagrindinių šalių, siekiančių diplomatinėmis pastangomis užbaigti Sirijos konfliktą, atstovai ketvirtadienį rengia susitikimą Vienoje, kuriame bandys susitarti dėl politinio pereinamojo laikotarpio šalyje, prieš kitas tarptautines derybas šiuo klausimu, kuriose pirmą kartą dalyvaus Iranas.
Johnas Kerry, Sergejus Lavrovas
Johnas Kerry, Sergejus Lavrovas
© AP/Scanpix

Tai bus jau antras aukščiausio rango Rusijos, Jungtinių Valstijų, Saudo Arabijos ir Turkijos diplomatų derybų dėl Sirijos ratas per mažiau nei savaitę, įvyksiantis prieš penktadienį numatomą susitikimą, kuriame dalyvaus pagrindinės Sirijos konflikto sprendimu suinteresuotos šalys, tarp jų ir Iranas.

Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas prisijungs prie Britanijos, Egipto, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Libano ir Europos Sąjungos atstovų, tarptautinei bendruomenei siekiant užbaigti daugiau nei ketverius metus trunkantį kraujo praliejimą Sirijoje.

Taip bus pirmas kartas, kai pagrindiniai tarptautiniai tarpininkai susitiks tame pačiame kambaryje, nors apie Sirijos vyriausybės arba opozicijos atstovų dalyvavimą susitikime kol kas nepranešta.

Vieno pagrindinių Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėjų Irano įtraukimas į šias savaitės derybas yra svarbi permaina, nes Teherano dalyvavimui ankstesnėse derybose anksčiau griežtai priešinosi Vašingtonas ir Rijadas.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry perspėjo, kad šios savaitės derybos iš karto neužtikrins politinio sprendimo, tačiau išreiškė viltį, kad toks sprendimas yra įmanomas.

„Surasti, kokiu keliu turi toliau eiti Sirija, nebus lengva – tai nebus automatiškas procesas – tai daugiausia žadanti galimybė pasinaudoti politine proga iš visų, kurias mes turėjome“, – sakė J.Kerry pieš išskrisdamas į Vieną.

„Iššūkis, su kuriuo mes šiandien susiduriame Sirijoje yra ne mažesnis nei pažymėti kelią iš pragaro“, – pridūrė jis.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad penktadienio derybose taip pat dalyvaus Jungtiniai Arabų Emyratai, Kataras ir Jordanija.

Vašingtonas smarkiai nesutaria su Maskva dėl Sirijos ir kaltina Rusijos pajėgas, kad jos karo lėktuvai bombarduojantys nuosaikiosios opozicijos, kovojančios prieš B.al Assado valdymą, pozicijas.

Tačiau Maskva tikina, kad jos aviacijos smūgiai yra nukreipti prieš „Islamo valstybės“ džihadistus ir kitas „teroristines“ grupuotes.

Vis dėlto J.Kerry pabrėžė, kad JAV ir Rusijos pozicijos kai kur sutampa, nes jos abi siekia „vieningos, pasaulietiškos Sirijos“, kurios gyventojai galėtų išsirinkti savo lyderį rinkimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.