aA
Lenkijos katalikų dvasininkas, kuris, paaiškėjus, kad yra gėjus, buvo nušalintas nuo pareigų, savo laiške popiežiui kaltina Vatikaną, esą homoseksualių dvasininkų gyvenimą jis pavertė „pragaru“.
Krzysztofas Charamsa
Krzysztofas Charamsa
© AFP/Scanpix

Krzysztofas Charamsa, su kurio laišku naujienų agentūra AFP susipažino trečiadienį, dėkojo Pranciškui už jo gerus žodžius ir veiksmus, tačiau kritikavo, jo žodžiais, Vatikano veidmainiavimą, kai buvo nušalinti homoseksualūs kunigai, nors tokių tarp dvasininkų yra „daugybė“.

„Turėkite nors truputį gailesčio. Bent jau palikite mus ramybėje, leiskite pilietinėms visuomenėms padaryti mūsų gyvenimus truputį žmoniškesnius, nes jūs su savo bažnyčia pavertėte mūsų gyvenimus pragaru“, – rašė jis spalio 3 dieną datuotame laiške.

Tą pačią dieną 43 metų kunigas užrūstino Vatikaną, kai viešai pareiškė esantis praktikuojantis homoseksualas ir pristatė savo širdies draugą – kataloną Eduardo. Tai įvyko vyskupų sinodo, kuriame nagrinėjami opūs Katalikų Bažnyčios požiūrio į šeimas ir tikinčiuosius gėjus, išvakarėse.

Praėjusią savaitę lenkų vyskupas iš jo atėmė dvasininko titulą už tai, kad jis nesilaikė celibato įžadų.

Prieš įsiplieskiant šiam skandalui K.Charamsa užėmė svarbias pareigas Vatikane, dirbdamas katalikiškas dogmas sergstinčioje Tikėjimo doktrinos kongregacijoje.

Dabar jis su partneriu gyvena Barselonoje, šiaurės vakarinėje Ispanijoje.

K.Charamsa laiške rašė, kad po „ilgų ir kankinančių apmąstymų bei maldų laikotarpio“ jis apsisprendė „viešai pasmerkti Bažnyčios smurtą homoseksualų, lesbiečių, biseksualų, transseksualų ir interseksualų atžvilgiu“.

„Šiandien aš stoviu nuostabių homoseksualių žmonių, kuriuos amžių amžius žemino fanatiška bažnyčia, pusėje“, – pridūrė jis.

„Visiems gėjams kardinolams, vyskupams ir kunigams reikėtų turėti drąsos ir palikti šią nejautrią, neteisingą ir žiaurią bažnyčią. Bažnyčia turi liautis sėjusi neapykantą tiems, kurie gyventa taikiai ir su meile šioje žemėje. Bažnyčia, kuri nesugeba priimti žmogaus prigimties, turi užsidaryti, jeigu negali pasinaudoti protu“, – rašė buvęs kunigas.

K.Charamsa nebegali eiti kunigo pareigų, bet jis nėra ekskomunikuotas – tokiu atveju būtų nutraukti jo visi ryšiai su Katalikų Bažnyčia

Neseniai lankydamasis Jungtinėse Valstijose popiežius Pranciškus buvo susitikęs su buvusiu savo mokiniu gėjumi, o anksčiau yra pareiškęs, kad homoseksualūs žmonės neturėtų būti nustumti į visuomenės paribį.

Tačiau po tris savaites trukusio sinodo šeštadienį katalikų vyskupų paskelbtoje ataskaitoje yra tik vienas trumpas straipsnis dėl Bažnyčios požiūrio į homoseksualius tikinčiuosius, formuluojant klausimą apie tai, kaip kunigai gali padėti šeimoms, kuriose yra „žmonių su homoseksualiomis tendencijomis“.

Dokumente tvirtai pakartotas Bažnyčios nepritarimas gėjų santuokoms: „Nėra absoliučiai jokio pamato laikyti homoseksualias sąjungas panašiomis į Dievo planą dėl santuokos ir šeimos ar net bent kiek analogiškomis (jam)“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.