aA
Trečiadienį Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas kvietė per daug nesižavėti euroskeptikų raginimais sekti Norvegijos pavyzdžiu.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas
© AFP/Scanpix

Tokios kalbos prasidėjo prieš šalyje rengiamą referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje (ES), nes atsirado teigiančių, kad Didžioji Britanija su ES turėtų palaikyti tokius pat politinius santykius kaip ir Norvegija, skelbia „EUbusiness“.

„Aš tam kategoriškai prieštarauju“, – sakė D. Cameronas, kalbėdamas parlamente prieš kelionę į Islandiją, kur vyks Šiaurės ateities forumas.

Anot D. Camerono, Norvegija yra taip pat atsakinga ES ir jos gyventojams tenka dvigubai daugiau migrantų nei britams, nors Norvegija net neturi vietos prie ES derybų stalo ir negali prisidėti spręsdama svarbius klausimus.

Norvegija nėra ES narė, tačiau priklauso Europos ekonominei erdvei, kaip ir Islandija, Lichtenšteinas ir Šveicarija.

Nemažai euroskeptikų ragina Didžiąją Britaniją palikti ES ir derėtis dėl panašių sąlygų, kokias turi Norvegija.

Prieš premjero vizitą į Islandiją „The Daily Telegraph“ citavo šaltinius iš Dauningo gatvės, kurių teigimu, Didžiajai Britanijai atsisakius narystės ES viskas tikrai „nebūtų taip paprasta“.

„Žmonės turi suprasti, kad toks sprendimas turi ir blogąją pusę“, – sakė šaltinis.

2017 m. Jungtinėje Karalystėje vyks referendumas dėl tolesnės narystės ES. D. Cameronas prižadėjo paraginti žmones balsuoti už tolesnę narystę Europos Sąjungoje, jei tik šaliai bus leista imtis tam tikrų reformų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.