aA
Mažiausiai septyni vaikai žuvo trečiadienį netoli Graikijos krantų, nuskendus keliems migrantus gabenusiems laivams, o gelbėtojai pakrantėje stengėsi atgaivinti dar kelis mažamečius, toliau vystantis Europos pabėgėlių krizei.
Prie Graikijos nuskendus keliems migrantų laivams žuvo mažiausiai septyni vaikai
© AFP/Scanpix

Bent trys suaugusieji taip pat žuvo nuskendus keturioms valtims per pavojingą kelionę iš Turkijos, o daugiau negu 200 žmonių, tarp kurių buvo daug smarkiai sušalusių, buvo išgelbėti nuskendus vienam laivui netoli Graikijai priklausančios Lesbo salos šiaurinių krantų.

Lesbe, per kurį daugybė migrantų mėgina pasiekti Europą, nufilmuotuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matėsi, kaip gydytojai paplūdimyje mėgina atgaivinti sąmonės netekusius vaikus.

Vėliau tą vakarą nuskendusi moteris ir dviejų vaikų lavonai buvo rasti plūduriuojantys netoli Graikijos salos Agatonisio, vos už kelių kilometrų nuo Turkijos pakrantės.

Trečiadienio vakarą vieno maždaug metų amžiaus kūdikio būklė tebebuvo kritinė, nurodė uostų policija.

Patrulių ir žvejybos laivai bei netgi vietos gyventojai, plaukiantys vandens motociklais, vakare suvienijo pastangas surasti daugiau gyvų likusių žmonių, nors pūtė stiprus vėjas.

Uostų policija nurodė, kad neaišku, kiek žmonių atsidūrė vandenyje. Iš išgelbėtų migrantų pasakojimų buvo sunku nustatyti, kiek žmonių plaukė laive, kuris apvirto netoli Lesbo.

Po naujų incidentų Graikijos vandenyse šį mėnesį rastų žuvusių migrantų padaugėjo iki 39, paskelbė naujienų agentūra AFP, remdamasis Graikijos uostų policijos pateikiama informacija.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Europos padalinio direktoriaus pavaduotoja Gauri van Gulik sakė, kad „nepadoru, jog Europos lyderiai leido įvykti tokiai tragedijų virtinei prie savo krantų“.

Nuo šių metų pradžios į Graikiją per Viduržemio jūrą atplaukė apie 560 tūkst. migrantų ir pabėgėlių, kurie yra dalis iš daugiau negu 700 tūkst. žmonių, pasiekusių Europą šiuo keliu, rodo Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) statistika.

Daugiau negu 3,2 tūkst. žmonių žuvo pakeliui, o dauguma tų aukų buvo vaikai, pridūrė TMO.

Trečiadienį Europos misija prieš žmonių kontrabandininkus – operacija „Sofija“ (Operation Sophia) – išgelbėjo apie tūkstantį migrantų iš šešių pripučiamų valčių ir vieno žvejybos laivo prie Libijos krantų, nurodė Italijos pakrančių sargyba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.