aA
papildytas pranešimasNepalo parlamentas trečiadienį išrinko įstatymų leidėją Bidhyą Bhandari prezidente, pirmąkart paskirdamas į tą postą moterį po to, kai praeitą mėnesį buvo patvirtinta nauja konstitucij
Bidhya Bhandari
Bidhya Bhandari
© AFP/Scanpix

B.Bhandari, kuri šiuo metu yra valdančiosios Nepalo komunistų partijos (Suvienytųjų marksistų leninistų) pirmininko pavaduotoja, įveikė savo oponentą – Nepaliečių kongreso partijos kandidatą Kulą Bahadurą Gurungą – 327 balsais prieš 214 ir taps pirmąja moterimi, užėmusia šios Himalajų valstybės reprezentacinio valstybės vadovo postą.

Ji šiame poste pakeis Ramą Baraną Yadavą, kuris buvo išrinktas pirmuoju šalies prezidentu 2008 metais, kai buvo panaikinta 240 metų gyvavusi hinduistų monarchija.

„Skelbiu, kad Bidhya Devi Bhandari buvo išrinkta į Nepalo prezidento postą“, – ištarė parlamento pirmininkė Onsari Gharti Magar, kurios žodžius palydėjo džiaugsmingi deputatų šūksniai.

B.Bhandari, kuri yra viena iš nedaugelio Nepalo parlamente dirbančių moterų, politika susidomėjo būdama paauglė ir svajojo nuversti absoliutinę monarchiją, o vėliau ištekėjo už komunisto Madano Bhandari.

Būtent po savo vyro žūties per eismo įvykį 1993 metais ši dviejų vaikų motina tapo iškiliu balsu, o užuojautos banga padėjo jai patekti į parlamentą.

Iš pradžių buvo planuota, kad R.B.Yadavas prezidento poste dirbs tik dvejus metus, bet kelerius metus užsitęsus politiniams nesutarimams nesisekė priimti naujos konstitucijos. Pagrindinis įstatymas galiausiai buvo patvirtintas tiks praeitą mėnesį.

54 metų B.Bhandari tapo antra į aukšto rango postą išrinkta moterimi po O.Gh.Magar, kuri buvo išrinkta pirmąja parlamento pirmininke.

Pagal naują konstituciją parlamentas šį mėnesį taip pat išrinko naują premjerą Kh.P.Sharmą Oli (Kh.P.Šarmą Olį), kuriam buvo patikėta atkurti vienybę katastrofinio žemės drebėjimo nuniokotoje šalyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.