aA
Paaiškėjo, kad Luhansko srities Severodonecko mieste dirbęs Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) specialiosios stebėjimo misijos narys, dėl savo elgesio nušalintas nuo pareigų, yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos pareigūnas.
Ukrainoje užkluptas rusų šnipas nustebino atvirumu
© RIA/Scanpix

Vienos Ukrainos televizijos žurnalistė pastebėjo, kad ESBO stebėtojas Maksimas Udovičenka laisvu nuo tarnybos metu Luhansko gyventojams skleidžia „rusiškojo pasaulio“ propagandą, skelbia TSN.

„Nesijaudinkite! Mes dar truputį pakovosime Sirijoje ir grįšime“, – miesto gyventojams tvirtino ESBO narys. Iš pradžių prieš kameras jis kalbėjo apie meilę Ukrainai, bet vėliau pradėjo grasinti žurnalistams dėl filmavimo.

Jau po pusvalandžio ESBO vadovybė atleido vyrą dėl ESBO elgesio kodekso pažeidimų esant neblaiviam.

Kad nuslėptų šį skandalą, rusų stebėtojo kolegos iš kitų šalių bandė paslėpti jį viename viešbučio numeryje, o ESBO padalinio Luhanske vadovybė filmavimo grupei iškvietė apsaugą.

„Būtų nesąžininga, jei šis incidentas su vienu žmogumi mestų šešėlį ant visų 590 tarptautinių stebėtojų“, – teigė misijos atstovas spaudai Maiklas Bociurkivas.

Kodėl ESBO vadovybė nerimauja tik dėl savo stebėtojų elgesio, o ne jų praeities, žurnalistai teiravosi tiek ESBO skyriuje Kijeve, tiek pagrindinėje organizacijos būstinėje Austrijoje, tačiau ten buvo patikinti, kad stebėtojų grupėse Donbase dirba tik 32 Rusijos piliečiai ir kad jie visi yra profesionalai.

Tuo tarpu žurnalistams pavyko užklupti „profesionalą“ kraunant lagaminą, ir jis nustebino savo atvirumu.

„Aš, Maksimas Udovičenka, iš tikrųjų esu ESBO stebėtojas. Taip, tarnavau Rusijos ginkluotosiose pajėgose. Taip, esu Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiosios paskirties pareigūnas. Pagavai ne tą žuvį. Aš – Vyriausiosios žvalgybos valdybos karininkas. Dabar jie mane iškvietė, juk jie žino, kas esu“, – prieš kamerą kalbėjo vyriškis.

M. Udovičenka pridūrė, kad patekti į tarptautinę misiją nebuvo sudėtinga. Kad stebėtojas gali būti rusų šnipas, nenujautė nei Užsienio reikalų ministerija, nei Ukrainos saugumo tarnyba.

„Užsiregistravau per URM, sudalyvavau pokalbyje, atlikau darbą laiškais“, – pasakojo jis.

Jis taip pat tvirtino, kad Rusijos kariuomenė paliko Ukrainos rytus ir dabar visą dėmesį skiria karui Sirijoje.

„Visa armada išvyko. Mes visi persikėlėme į Siriją. Žmonės, dabar jūs patys su jais (DLR ir LLR kovotojais) valdote“, – pareiškė M. Udovičenka.

Spalio 27 dieną ESBO misijos spaudos tarnyba pranešė, kad vienas iš jos stebėtojų buvo nušalintas nuo pareigų dėl „nederamo elgesio“ Luhansko srities Severodonecko mieste.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.