aA
Daugiau aiškumo dėl naujojo generalinio prokuroro gali būti po kitą savaitę įvyksiančio Seimo valdybos susitikimo su Prezidente, sako Seimo Pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė ir pabrėžia, kad Seimas atviras diskusijoms dėl kandidatų.
L. Graužinienė: Seimas atviras diskusijoms dėl kandidatų į generalinius prokurorus
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Nuolatinį generalinį prokurorą turėsime tada, kai Prezidentė pateiks ir Seimas priims sprendimą“, – interviu „Žinių radijui“ trečiadienio rytą sakė politikė.

Klausiama, kada tai nutiks, L. Graužinienė priminė, kad po lapkričio 1-osios yra numatytas Seimo valdybos susitikimas su šalies vadove pasitarti šiuo klausimu.

„Ir po pasitarimo gal bus šiek tiek aiškiau ir tada galėsime pasakyti, ar bus teikiamas kandidatas ir kada bus numatyta ta procedūra Seime. Šiandien aš dar atsakyti negaliu ir palaukime pasitarimo“, – teigė parlamento vadovė.

Seimo Pirmininkė tikino nenorinti veltis į diskusijas dėl siūlomų kandidatų į šį postą. Pasak L. Graužinienės, siūlyti kandidatą į šį postą yra Prezidentės teisė.

„Mes neturime teisės kaip Seimas. Mes turime priimti galutinį sprendimą. Patarti ar pasikonsultuoti – taip, mes tikrai esame atviri ir atviri diskusijoms dėl galimų kandidatų, ir labai būtų džiugu, jeigu mes prieš balsuojant turėtume bent bendrą kryptį ar konsensusą dėl kandidato, nes ir patiems žmonėms yra labai blogai, jeigu jie ateina ir Seimas nepatvirtina, lyg visam gyvenimui lieka tam tikras brūkštelėjimas biografijoje“, – sakė L. Graužinienė ir kolegas paragino atsakingai ruoštis šio pareigūno skyrimui.

ELTA primena, kad šių metų rugsėjo 29 d. Seimas nepritarė Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytai Editos Dambrauskienės kandidatūrai į generalines prokurores. Tai buvo jau antras nesėkmingas bandymas gauti Seimo pritarimą generalinio prokuroro kandidatūrai.

Seimas vasaros pradžioje nepritarė Prezidentės siūlymui Generalinės prokuratūros vadovu skirti Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį.

Šių metų birželį baigėsi prokuroro Dariaus Valio įgaliojimai. Šiuo metu generalinio prokuroro pareigas laikinai eina Darius Raulušaitis.

Vis nepaskiriant generalinio prokuroro, Seime pasigirdo siūlymai keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Partijos Tvarka ir teisingumas prezidiumas buvo pasiūlęs rekomenduoti Respublikos Prezidentei teikti parlamentui teisininko, dabartinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko kandidatūrą į šalies generalinius prokurorus.

Be to, pasigirdo ir kitas siūlymas – dauguma Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių bei valdančiųjų socialdemokratų ir „tvarkiečių“ frakcijų seniūnai siūlo keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Iš Prezidento norima atimti teisę parinkti kandidatą į šį postą ir perduoti ją Vyriausybei.

Šiuo metu numatyta, kad generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Respublikos Prezidentas Seimo pritarimu.

Tačiau, anot ekspertų, mažiausiai 10 su partijomis susijusių skandalų šiuo metu yra teisėsaugos akiratyje, ir dėl to jos yra suinteresuotos turėti sau palankų generalinį prokurorą, kad galėtų užgniaužti ikiteisminius tyrimus ir bylas, o siūlymus keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką vadina antikonstituciniais.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.