aA
JAV užsiminė apie galimą kurso pasikeitimą kovoje su „Islamo valstybės“ (IS) teroristais Sirijoje ir Irake. Gynybos sekretorius Ashtonas Carteris pareiškė, kad Vašingtonas iš principo yra pasirengęs ribotoms ginkluotoms operacijoms žemėje.
JAV prakalbo apie esminius pokyčius Sirijoje
© AP/Scanpix

Antradienį Senato Ginkluotųjų pajėgų komitete A. Carterio ištarti žodžiai privertė suklusti: JAV neišsigąs remti sąjungininkių atakuojant IS pozicijas arba pačios vykdyti tokių operacijų, sakė jis – „ar tai būtų oro smūgiai, ar tiesioginiai veiksmai žemėje“.

A. Carteris pareiškė, kad JAV Irake ir Sirijoje pradės tiesioginius prieš „Islamo valstybės“ pajėgas nukreiptus antžeminius veiksmus, skirtus didinti šiems kovotojams daromą spaudimą, nes progresas šiuo metu yra nepakankamas.

„Mes remsime pajėgius partnerius rengiant oportunistiškas atakas, nukreiptas prieš „Islamo valstybę“, o taip pat ir vykdysime tokio pobūdžio misijas tiek rengdami antpuolius iš oro, tiek ir vykdydami tiesioginius antžeminius veiksmus“, - pareiškė A. Carteris kalbėdamas Senato ginkluotųjų pajėgų komitete, rašo nbcnews.com.

Remiantis šaltiniais iš JAV gynybos ir administracijos sričių, Baltiesiems rūmams dar teks priimti sprendimą dėl prieš „Islamo valstybę“ nukreiptos karinės kampanijos variantų. Šaltinių teigimu, tolimesnis dalyvavimas antžeminėse operacijose – tai viena iš įvardytų galimybių.

Ashtonas Carteris
Ashtonas Carteris
© AP/Scanpix

JAV Senato gynybos komitete A. Carterio paminėtas antžeminių karinių veiksmų variantas – tai dalis trijų „r“ („Three Rs“) pastangų paketo, skirto pritaikyti JAV politiką kovai su „Islamo valstybe“, praneša CNN.

A. Carteris komitete kalbėjo ne tik apie antžeminių karinių veiksmų ir antpuolių iš oro (dar kitaip – „reidų“) intensyvinimą, tačiau taip pat ir apie poreikį didinti daromą spaudimą aplink „Islamo valstybės“ pajėgų telkimosi centrą – Rakos miestą Sirijoje, kur, A. Carterio teigimu, amerikiečiai rems nuosaikiąsias Sirijos pajėgas, šioje vietovėje kovojančias su teroristine organizacija.

Trečiasis „r“ – tai Ramadis, Irako Anbaro provincijos sostinė, kur, kaip informavo A. Carteris, JAV turėtų įdėti daugiau pastangų teikiant pagalbą ir kovinę paramą vietinėms irakiečių pajėgoms, kovojančioms su „Islamo valstybe“.

JAV pajėgos vadovauja koalicijai, rengiančiai oro antskrydžius prieš džihadistus, tačiau apie jų sausumos dalinių operacijas iki šiol nebuvo diskutuojama.

JAV vyriausybė, atrodo, persigalvoja ir dėl ligšiolinės savo pozicijos Irano atžvilgiu ir jo dalyvavimo naujuose Sirijos pokalbiuose. „Mes manome, kad Iranas bus pakviestas į būsimą susitikimą Vienoje“, – antradienį sakė Valstybės departamento atstovas. „Ar jie (iraniečiai), pasirodys, priklausys nuo Irano vadovybės“, – pridūrė jis.

Kadangi Iranas greta Rusijos yra vienas artimiausių Sirijos prezidento Basharo al Assado, kurį JAV nori priversti atsistatydinti, sąjungininkų, Vašingtonas iki šiol atmetė Islamo Respublikos dalyvavimą kriziniuose pokalbiuose.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.