aA
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda vetavo etninių mažumų teises nustatančio įstatymo pataisas, leidžiančias vartoti etninių mažumų kalbas kaip papildomas oficialias kalbas vietos valdžios institucijose, antradienį pranešė prezidento kanceliarija.
Andrzejus Duda
Andrzejus Duda
© Reuters/Scanpix

Pranešime sakoma, kad prezidentui kilo abejonių dėl galimybės pavietų (apskrities lygio administracinių vienetų) valdžios institucijose oficialiai vartoti mažumos kalbą kaip papildomą, greta valstybinės lenkų kalbos.

Ši galimybė buvo svarbiausias pakeitimas pasiūlytose įstatymo pataisose. Vartoti etninės mažumos kalbą kaip papildomą oficialiąją kalbą iki šiol buvo leidžiama tik gminos (valsčiaus) lygio administracijose.

A.Duda akcentavo, kad nebuvo pakankamai išanalizuota, koks bus naujosios pataisos finansinis poveikis apskričių biudžetams. Prezidentui abejonių sukėlė teisės akto aiškinamasis raštas, kuriame sakoma, kad dėl šios reformos vienos savivaldybės metinio biudžeto išlaidos gali padidėti apie 10 tūkst. zlotų (2,3 tūkst. eurų).

Be kita ko, naujoji pataisa leido valsčių ir apskričių institucijoms naudoti dvikalbius dokumentus ir rašyti dvikalbius laiškus mažumų organizacijoms.

Etninių mažumų nariams taip pat turėjo būti suteikta galimybė kreiptis į institucijas raštu arba žodžiu savo kalba ir gauti atsakymus bei raštus ta pačia kalba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.