aA
Lietuvių bendruomenės nariai Čekijos sostinėje Prahoje atgaivino tradiciją – šeštadienį duris atvėrė šeštadieninė lietuvių kalbos mokyklėlė „Debesynas“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
M.O.Čiukšio nuotr.
M.O.Čiukšio nuotr.

Mokyklėlę lankys Prahoje ir kitur Čekijoje gyvenantys lietuvių vaikai, kuriuos mokys keturios mokytojos.

„Norime sukurti erdvę ryšiui su Lietuva, ugdyti vaikų norą priimti lietuvybę kaip savo tapatybės dalį ir mokyti lietuvių kalbos – todėl pasirinkome šūkį Prieiga prie Lietuvos. Tikimės, kad mokyklėlė taps ir nauju bendruomenės centru ne tik vaikams, bet ir suaugusiems“, – sako mokyklėlės iniciatorė ir vadovė Eglė Raudonikienė.

M.O.Čiukšio nuotr.
M.O.Čiukšio nuotr.

Pasak jos, mokyklėlėje bus taikomi aktyvaus mokymosi metodai, patirtinio mokymo principai, teatriniai žaidimai. Daug dėmesio mokytojos skirs lietuviškiems papročiams ir kultūrai, kartu su moksleiviais švęs svarbiausias šventes. „Debesynas“ moksleiviams suteiks kūrybišką aplinką, skatins jų smalsumą, saviraišką, kvies draugauti tarpusavyje.

Būsimieji mokiniai vieną iš trijų klasių pasirinks pagal savo gebėjimus ir amžių. Pažengusiųjų klasėje jie gilins kalbos žinias, turtins žodyną; lietuviškai sunkiai kalbantiesiems suplanuota programa, lavinanti šnekamąją kalbą. Parengiamąją klasę kartu su tėvais lankys ikimokyklinukai, dar tik pradedantys kalbėti vaikai.

M.O.Čiukšio nuotr.
M.O.Čiukšio nuotr.

Šiandien buvo atidaryta ir Prahos lietuviška mainų biblioteka, kurioje bendruomenės nariai galės skolintis ir kitiems pasiūlyti lietuviškas grožines knygas ir vadovėlius, keistis informacija.

Patalpas mokyklėlei ir bibliotekai bei paramą suteikė Lietuvos Respublikos ambasada Prahoje. Keturioms mokytojoms – Eglei Raudonikienei, Gedai Montvilaitei-Sabaitienei, Aurelijai Galinytei ir Alinai Kiškytei – talkins savanoriai bendruomenės nariai, Čekijoje besimokantys studentai.

M.O.Čiukšio nuotr.
M.O.Čiukšio nuotr.
M.O.Čiukšio nuotr.
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.