aA
Norvegijos ministrė pirmininkė Erna Solberg šeštadienį pareiškė bijanti dėl sienų neturinčios Šengeno zonos Europoje ir ragino šalis stiprinti savo išorines sienas migrantų krizės akivaizdoje.
Pabėgėliai
Pabėgėliai
© AFP/Scanpix

„Iššūkis Skandinavijos regionui nėra vidinis, iššūkį kelia tai, kad Šengeno išorinės sienos yra subyrėjusios“, – sakė ji.

„Mums dabar reikia užtikrinimo, kad išorinės sienos tikrai yra“, – pridūrė E.Solberg, kau Europoje stengiamasi susitvarkyti su didžiausia pabėgėlių krizė po Antrojo pasaulinio karo.

Šengeno zona, kurioje 26 valstybių bei ES nepriklausančios Norvegijos piliečiai gali keliauti be vizų, braška spaudžiama nesibaigiančio migrantų antplūdžio, dėl kurio Vokietija Austrija ir Slovakija sugrąžino dokumentų patikrą prie sienos.

E.Solberg iš esmės pakartojo ketvirtadienį Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o (Fransua Holando) pareikštą nuogąstavimą.

F.Hollande'as sakė, kad Šengenui gresia „pavojus“, nes nėra registracijos centrų, kuriuose pabėgėliai būtų atskiriami nuo ekonominių migrantų.

Anot F.Hollande'o, jeugi ES išorinės sienos nebus kontroliuojamos, valstybės bus priverstos atkurti savo nacionalines sienas ir jų kontrolę, o tai reikštų Šengeno galą.

Norvegija turi išorinę sieną su Rusija; šią sieną šiais metais kirto daugiau kaip 250 pabėgėlių iš Sirijos.

Švedijos premjeras socialdemokratas Stefanas Lofvenas sakė, kad „visi turintieji prieglobsčio teisę turi jį gauti; neturintieji tokios teisės, turi būti išsiųsti atgal“.

Danų premjeras liberalas Larsas Lokke Rasmussenas (Larsas Liokė Rasmusenas) su tuo sutinka: „Kam nereikia apsaugos, turi būti kuo greičiau išsiųstas atgal“.

BNS