aA
Rusijos oro antskrydžiai, kurie remia B. Al Assado režimą tik stiprina „Islamo valstybę“,– spaudos konferencijoje surengtoje Baltuosiuose Rūmuose sakė JAV prezidentas B. Obama.
B. Obama: Rusija nėra sėkminga, ji tik sulaukia dėmesio
© Reuters/Scanpix

JAV prezidentas spaudos konferencijoje Baltuosiuose Rūmuose sakė, kad Sirijos konfliktas, pirmiausia, yra konfliktas tarp Sirijos žmonių ir diktatoriaus Basharo al-Assado. JAV prezidentas žurnalistams teigė, kad Basharas al-Assadas vis dar yra Sirijos lyderis tik todėl kad jį remia Iranas ir Rusija. Ir tai išspręsti gali tik „politiniai pokyčiai“ šalyje.

JAV prezidentas teigė, kad V. Putinas įsitraukė į konfliktą Sirijoje „ne todėl, kad yra stiprus, bet todėl kad yra silpnas“. B. Obama dar kartą pažymėjo, kad V. Putinas nemato skirtumo tarp „Islamo valstybės“ ir Sirijos opozicijos ir tai yra kelias į katastrofą“.

„Mes atmetame V. Putino poziciją, kad visi, kurie prieš B. Al Assado režimą yra teroristai“,– žurnalistams sakė B. Obama.

JAV prezidentas dar kartą pabrėžė, kad problema yra „brutalus Sirijos režimas“. Taip pat B. Obama teigė, kad tik „Sirijos diktatorius ir Iranas sudaro V. Putino“ koaliciją, likęs pasaulis yra su mumis“.

„Mes neketiname bendradarbiauti dėl Rusijos vykdomos kampanijos, kuri naikina visus, kurie yra pasišlykštėję B. Al-Assadu“,– sakė JAV prezidentas.

„Vien tik kariniai veiksmai, kuriais stengiamasi paremti B. al Assadą ir stengiantis nuraminti populiaciją tik įtrauks juos į liūną. Tai neveikia. Jie bus ten dar kurį laiką, jeigu nepakeis savo veiksmų plano“,– pabrėžė B. Obama.

B. Obama: Rusija yra izoliuota nuo pasaulio bendruomenės

B. Obama teigė netikintis, kad Rusija sustiprėjo ir pradėjo diktuoti savo sąlygas tarptautinėje bendruomenėje.

„Rusija nėra stipresnė dėl to, ką daro, jie tik sulaukia dėmesio, tos sankcijos, kurios jai taikomos dėl Ukrainos vis dar egzistuoja. V. Putino veiksmai buvo sėkmingi tik dėl to kad pakėlė jo reitingus Rusijoje, tai lengviau padaryti, kai turi valstybės kontroliuojamą žiniasklaidą, bet tai nėra strategiškai teisingas kelias“,– tvirtino JAV prezidentas.

B. Obama teigė, kad JAV tikisi, kad Rusija bus sėkminga valstybė, nes tai „nėra varžybos tarp JAV ir Rusijos“. JAV prezidentas teigė, kad JAV yra suinteresuota stabilia ir patikima Rusija. B. Obama savo kalboje dar kartą pabrėžė, kad JAV priešas Sirijoje yra „Islamo valstybė“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.