aA
Jemeno vyriausybė nutraukė diplomatinius santykius su Iranu. Tai penktadienį pranešė valstybinis televizijos kanalas „Aden TV“.
Jemenas nutraukė diplomatinius santykius su Iranu
© AP/Scanpix

Jis nepateikė jokių detalių, priežastys, dėl kurių buvo priimtas šis sprendimas, taip pat nekomentuojamos. Per visą ginkluotą konfliktą Jemene šios šalies valdžia ne kartą kaltino Teheraną remiant šiitų maištininkus husius, su kuriais kovoja vyriausybės pajėgos.

Trečiadienį arabų šalių koalicijos, remiančios prezidentui Abd Rabu Mansūrui Hadžiui (Abd-Rabbu Mansour Hadi) lojalius būrius, karinės jūrų pajėgos sulaikė Arabijos jūroje Irano laivą su ginklais, plaukusį prie Jemeno krantų. Kaip praneša arabų žiniasklaida, žvejybos traleryje aptikti prieštankiniai sviediniai ir raketos, taip pat trys jų paleidimo įtaisai buvo skirti husiams. Teheranas savo ruožtu atmetė šiuos kaltinimus ir pareiškė neturįs nieko bendra su ginklų gabenimu.

Jemeno valdžios ir maištininkų konfrontacija suintensyvėjo 2014 metų rugpjūtį. Šių metų sausį husių karinis sparnas "Ansar Allah" užėmė šalies sostinę Saną. Prezidentas Abd Rabu Mansūras Hadis buvo priverstas pasitraukti į Adeną, o kai maištininkai kovo 25 d. įžengė ir į šį miestą, jis paliko Jemeną. Kovo 26 d. jo prašymu Saudo Arabija, remiama Bahreino, Kataro, Kuveito ir JAE, pradėjo karinę oro operaciją prieš husius. Prie koalicijos taip pat prisijungė Egiptas, Jordanija, Marokas ir Sudanas.

JT duomenimis, konfliktas Jemene jau pareikalavo maždaug 4,5 tūkstančio žmonių gyvybių. Beveik pusė aukų - civiliai.

JT: nuo konflikto Jemene pradžios žuvo daugiau kaip 500 vaikų

Nuo kovo, kai Jemene kilo smurto banga, iki šiol žuvo daugiau kaip 500 vaikų, ir apie 1,7 mln. jaunuolių gresia pusbadis gyvenimas, pranešė penktadienį Jungtinės Tautos.

Per šešis mėnesius, kai Saudo Arabijos koalicijos lėktuvai bombarduoja Irano remiamus husių sukilėlius, šitaip stengiantis apginti Jemeno prezidentą Abedrabbo Mansourą Hadi, žuvo mažiausiai 505 vaikai, sužeisti – 702, sakė JT vaikų agentūros atstovas Christophe'as Boulieracas.

„Šie skaičiai tėra atsargus vertinimas“, – sakė jis žurnalistams Ženevoje.

Pasak jo, vaikai žūva per bombardavimus, taip pat gatvių kautynėse.

„Vaikų padėtis blogėja kas dieną, tai siaubinga“, -sakė Ch.Boulieracas, ragindamas visas su šiuo konfliktu susijusias šalis pasiekti, kad smurtui būtų padarytas galas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.