aA
Šilutės rajone Rusnėje penktadienį atidengtas paminklas Indijos nepriklausomybės didvyriui Mahatmai Gandhi (Mahatmai Gandžiui) ir šiame miestelyje gimusiam jo draugui žydui architektui Hermanui Kallenbachui (Hermannui Kalenbachui).
Rusnėje atidengta skulptūra Indijos herojui M.Gandhi ir jo draugui rusniškiui
© AFP/Scanpix

Renginyje dalyvavęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius bronzinę skulptūrą pavadino paminklu Lietuvos ir Indijos draugystei ir litvakų - iš Lietuvos kilusių žydų - pasiekimų liudijimu.

„Šiandien atidengiamas paminklas draugystei - dviejų žmonių, dviejų tautų draugystei“, - sakė premjeras prie beveik dviejų metrų aukščio bronzinio paminklo ant Atmatos upės kranto, pasienyje su Rusijos Karaliaučiaus sritimi.

M.Gandhi ir jaunystėje iš Rusnės išvykęs H.Kallenbachas susipažino Pietų Afrikos Respublikoje XX amžiaus pradžioje. H.Kallenbachas ilgainiui tapo ne tik artimu M.Gandhi draugu, bet ir jo neginkluotos kovos įdėjų finansiniu rėmėju.

Kovai prieš britų valdymą Indijoje vadovavęs M.Gandhi yra laikomas nesmurtinio pasipriešinimo politinės taktikos pradininku.

Rusnėje atidengta skulptūra Indijos herojui M.Gandhi ir jo draugui rusniškiui
© AFP/Scanpix

Į ceremoniją atvykęs M.Gandhi proanūkis Tusharas Gandhi (Tušaras Gandis) taikų pasipriešinimą siekiant nepriklausomybės pavadinimo svarbia Lietuvą ir Indiją jungiančia gija.

„Ši filosofija jungia mus nepaisant to, ar Lietuva to išmoko iš Gandhi, ar ne. Svarbiausia, kad pritaikyta ta pati filosofija, ir ji buvo sėkminga“, - BNS Vilniuje sakė T.Gandhi.

Jo teigimu, H.Kallenbacho įtaka buvo svarbi prosenelio pasaulėžiūrai pirmenybę teikti dvasiniams, o ne materialiems dalykams.

Pasak T.Gandhi, skulptoriaus Romualdo Kvinto sukurtas ir privačių rėmėjų lėšomis pastatytas paminklas unikalus tuo, kad „garbina dviejų žmonių draugystę“

1947 metais nepriklausomybę paskelbusi Indija dabar yra antra pagal gyventojų skaičių valstybė pasaulyje. Diplomatai tikisi, kad skulptūros atidengimas paskatins šalies susidomėjimą Lietuva.

„Lietuva Indijoje kol kas mažai žinoma valstybė. Tai viena iš gerų progų atkreipti Indijos visuomenės dėmesį ir į Kallenbacho asmenybę, ir į Lietuvą“, - BNS sakė Lietuvos ambasadorius Indijoje Laimonas Talat-Kelpša.

BNS